'Duitse tolheffing op autowegen is discriminatie'

Emmen / Coevorden - Tolheffing voor buitenlanders op de Duitse autowegen is discriminatie. Dat stellen juristen van de Europese Commissie, aldus het Duitse weekblad Der Spiegel.

De tolheffing geldt ook voor Duitsers, maar zij krijgen dit gecompenseerd door een lagere wegenbelasting. De Duitse regering heeft tot nu toe altijd gezegd dat de tolplannen niet in strijd zijn met Europese regelgeving. Dat lijkt dus niet te kloppen. Om discriminatie uit te sluiten zou de tolheffing volgens Brussel ook de Duitse automobilist geld moeten gaan kosten. De tolheffing zou in 2016 moete ingaan, maar kan hierdoor forse vertraging oplopen.

Vraagtekens

Nederland heeft altijd al gezegd dat de tolheffing in strijd is met het Europees recht. In eerste instantie zouden buitenlanders ook moeten betalen voor het gebruik van de ‘provinciale’ Duitse wegen. Dat plan is al eerder door de regering in Berlijn ingetrokken. De Europese juristen zetten verder vraagtekens bij de prijs van de tolvignetten. Buitenlanders betalen tien euro voor een tiendaags vignet, terwijl het goedkoopste jaarvignet ongeveer 20 euro gaat kosten. Volgens Europese regels zou zo’n vignet zeker acht keer zo duur moeten zijn.

Lees ook:
Duitse tolheffing gaat door
'Tolheffing in strijd met EU-regels'
'Tolheffing alleen op Duitse snelwegen'
Burgemeesters tegen tolheffing: 'Tol: Nee, bedankt!!'