Sluiting dreigt voor Blanko

Emmen - Alleen een snelle verhuizing kan voorkomen dat het doek valt voor jongerenvereniging Blanko. Dat zegt voorzitter Refka Bouman. De uit 1983 stammende jeugdsoos aan de Klepel is namelijk geluidstechnisch afgekeurd.

De georganiseerde concerten produceren meer geluid dan is toegestaan. Vorig jaar zijn er nog extra geluidswerende maartregelen genomen. Onlangs bleek dat die niet helpen en verdere isolatie niet mogelijk is. De vrijwilligers vrezen nu dat concerten, binnenkort noodgedwongen verleden tijd zijn.

Geluidsellende

Het Blanko bestuur is de terugkerende `geluidsellende' zat en wil het liefst zo snel mogelijk verhuizen. `Dat hebben we de gemeente al een jaar geleden laten weten, voordat de isolatiekwestie actueel werd. Het blijft echter stil vanuit het gemeentehuis en dat maakt ons boos', aldus Bouman. Ze wil het liefst een pand op het industrieterrein of elders, zo lang het maar niet in de buurt van een woonwijk is.

Geen geld

Het pand aan de Klepel is sinds de opening begin jaren negentig al vaker met sluiting bedreigd. Geluidsoverlast speelde hierbij een belangrijke rol. Ook werd er serieus onderzoek gedaan naar verhuizing naar een locatie achter De Holdert of op het industrieterrein. Alle initiatieven liepen op niets uit. Uiteindelijk werd gebouw aan de Klepel grondig geïsoleerd zodat het klaar zou zijn voor de toekomst. De mouwen van vrijwilligers en bestuursleden zijn bij wijze van spreken al opgestroopt. Geld om te verhuizen heeft Blanko niet. De gemeente moet een handje helpen. Bouman: `Die zegt min of meer dat we het zelf maar moeten uitzoeken. Als zij niets doen om het gebouw verder te isoleren en geen alternatief onderkomen aanbieden is het einde Blanko. En dat terwijl Emmen dit jaar culturele gemeente van Drenthe is.'

Gemeente wil praten

Een gemeentewoordvoerder laat weten dat de overlast al jaren gedoogd werd omdat men er vanuit ging dat het probleem opgelost kon worden. Eind maart is er weer een gesprek en dan kunnen de jongeren rekenen op meer duidelijkheid. Tot die tijd gedoogt de gemeente de huidige situatie.