OM eist 14 jaar tegen verdachte moord Kim Stoker

Emmen - De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft gisteren in hoger beroep 14 jaar celstraf geëist tegen de man die op 10 februari 2013 in Emmen zijn 24-jarige vriendin doodstak.

Verdachte had ruim vier jaar een relatie met het slachtoffer. De laatste tijd hadden de twee problemen. Toen verdachte dacht dat zijn vriendin vreemdging, nam hij de beslissing haar om het leven te brengen.

'Geen impulsreactie'

Het OM is van mening dat verdachte handelde met voorbedachte raad en dat daarmee sprake is van moord. 'Tijdens de politieverhoren herinnert verdachte zich tot in detail hoe de avond en nacht van 9 op 10 februari 2013 zijn verlopen. Niet alleen het handelen van verdachte voorafgaand en tijdens het doden van het slachtoffer zijn bepalend voor het uitsluiten van een impulsreactie. Ook na afloop blijkt uit niets dat verdachte heeft gehandeld in een impuls of een hevige gemoedsbeweging. Het OM is dan ook van mening dat sprake is van kalm beraad en rustig overleg en daarmee van voorbedachte raad, moord dus', aldus de advocaat-generaal.

Leed

Over verdachte zijn gedragskundige rapportages opgemaakt waaronder een rapportage van het Pieter Baan Centrum waar verdachte tijdens de hoger beroepsprocedure langdurig is geobserveerd en onderzocht. De advocaat-generaal neemt de conclusies van het Pieter Baan Centrum over dat verdachte de moord op zijn vriendin volledig kan worden toegerekend.

Daarbij past een hoge straf die recht doet aan de ernst van het feit en het leed dat hij het slachtoffer en de nabestaanden heeft aangedaan. 'Verdachte heeft planmatig en op brute wijze zijn vriendin om het leven gebracht. En dat nog wel in haar eigen woning, in haar eigen bed, daar waar zij zich bij uitstek veilig had moeten voelen. Hij heeft met zijn handelen groot leed aangericht bij de nabestaanden. Buiten dat verdachte first offender is, zijn er geen verdere strafverminderende omstandigheden. Er is dan ook geen reden om bij de straftoemeting af te wijken van de straffen die doorgaans voor moord worden opgelegd. De geëiste straf is dan ook passend en geboden', aldus de advocaat-generaal op de zitting.

Sterk verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 10 jaar cel na een eis van de officier van justitie van 9 jaar. De officier van justitie baseerde zijn eis op de gedragskundige rapportages die in eerste aanleg waren opgemaakt en waaruit bleek dat verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn geweest. De verdachte stelde hoger beroep in.

De rechter doet naar verwachting uitspraak over twee weken.