Wim Moinat (51) van de SP: 'Reken af!'

Zwartemeer / regio - Bij de aftrap van de verkiezingscampagne deed de Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar een klemmend beroep op Haagse politici om de komende tijd weg te blijven uit Drenthe.

De verkiezingen zouden over Drentse thema’s moeten gaan. De SP is het daar niet mee eens en voert in alle provincies campagne onder de veelzeggende kreet: ‘Reken af!’ En daarmee ligt de vizier niet op Assen, maar op Den Haag.

Veenkoloniaal

SP-voorman Emile Roemer was onlangs in Emmen om het landelijke belang van de verkiezingen te onderstrepen. Met aan zijn zijde de nieuwe Drentse SP-voorman Wim Moinat (51) uit Zwartemeer. Geboren en getogen veenkoloniaal, werkzaam in het humanistisch vormingsonderwijs, sinds 2004 actief voor de SP en van 2006 tot 2014 fractievoorzitter in de raad van Emmen. Daarna maakte hij de overstap naar de provincie, waar hij commissielid is.

Moinat gaat er van uit dat de SP een flinke zetelwinst haalt in het provinciehuis. Maar niet op basis van specifiek Drentse thema’s: ‘Net als alle andere partijen willen wij de mooiste provincie van Nederland mooi houden en zijn wij voor een vitaal platteland, met goede voorzieningen op het gebied van openbaar vervoer, snel internet, zorg en onderwijs. Daarin verschillen we niet zo veel van elkaar. Al zijn wij wel kritisch op geldverslindende projecten en kiezen we voor kleinschaligheid. Een groot en duur transferium in De Punt is niet nodig; beter kleinere transferia op verschillende plaatsen.’ De locatie waar Moinat zich laat fotograferen is een voorbeeld van zo’n groot en peperduur project: de half miljard kostende centrumvernieuwing in Emmen. Al jaren een bouwput en een doorn in het oog van de Emmenaar, die in de afgelopen jaren al heel wat geld heeft meebetaald aan grote en dure projecten in het centrum. Dat mag wel wat minder, wat de SP betreft.

Achterstand

Maar dat is niet de reden waarom we op 18 maart op de SP moeten stemmen, als het aan Wim Moinat ligt. 'De Provinciale Statenverkiezingen zijn een uitgelezen mogelijkheid voor iedere Drent en iedere Nederlander om af te rekenen met het kabinet in Den Haag. Om af te rekenen met de achterstand die we hebben bereikt op het gebied van werkloosheid, armoede, laaggeletterdheid en noem maar op. Die achterstand komt juist in Drenthe dubbel zo hard aan. We kunnen het kabinet daar op afrekenen door op 18 maart op de SP te stemmen en onze partij meer macht te geven in de Eerste Kamer. Daar kunnen onze mensen de onzalige plannen van het kabinet torpederen. Laat het ze maar voelen!'

Windmolens: ‘We gaan niet roepen dat de windmolens er niet zullen komen, wie dat roept is ongeloofwaardig. Bovendien zijn wij voor duurzame energie. Maar wij zijn wel voor plaatsing langs bijvoorbeeld snelwegen en kanalen. En omwonenden van windparken moeten meeprofiteren van de opbrengsten, ter compensatie van de overlast.'

In de rubriek Statenportret belichten we de twaalf Drentse lijsttrekkers en hun partij, in aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten van Drenthe op 18 maart.

Lees ook:
Statenportret 4:
Senioren Belang Noord: 'Strijden voor goede zorg aan de keukentafel'
Statenportret 3: Tjisse Stelpstra (CU): ‘Gewoon werk voor gewone Drenten’
Statenportret 2: Henk Brink (VVD): Drent onder de Drenten
Statenportret 1: Sterk Lokaal: 'Met hard roepen win je niets'
Statenportret 0: ‘Den Haag: Blijf weg uit Drenthe’