Henk Brink (VVD): Drent onder de Drenten

Assen / Zwiggelte - Al heeft hij zijn nette pak nog aan; de stal van het familiebedrijf is de plek waar de Drentse VVD-lijsttrekker en gedeputeerde Henk Brink het liefst geportretteerd wordt.

Het gemengde bedrijf (scharrelkippen, melkvee en akkerbouw) in Zwiggelte wordt tegenwoordig door zijn zoon gerund, maar als het even kan is de gedeputeerde in zijn vrije tijd op de boerderij te vinden, om zijn zoon een handje te helpen. Met trouwe viervoeter Bruno aan zijn zijde.

Hard werken en relativeren

Henk Brink is een Drent onder de Drenten, zonder twijfel het meest van alle lijsttrekkers. Geboren, getogen en nog altijd woonachtig in hartje Drenthe, naast de boerderij waar zijn wieg stond. De Drentse nuchtere mentaliteit is hem met de paplepel ingegoten: aanpakken, hard werken, maar op zijn tijd eveneens relativeren. Ook als gedeputeerde. De voormalige landbouwvoorman en liberaal politicus werd in 2011 in deze functie benoemd, en plakt daar graag een termijn aan vast.

De Drentse liberalen gaan de verkiezingen in met het thema ‘Bouwen aan Drenthe’. Belangrijkste speerpunt: ‘Werk!’, klinkt het kort maar krachtig. ‘Werkgelegenheid is het meest sociale wat je kunt regelen. Voor de rest kun je als overheid de mensen niet gelukkig maken, dat moeten we toch echt zelf doen. Bovendien: wat je verder ook maar wilt, het moet wel verdiend worden’, vindt Brink.

'Een warm welkom geven'

De provincie kan en moet voorwaarden scheppen om werk te krijgen en daar kiest de VVD voor. 'Je moet ondernemers een warm welkom geven en ze wijzen op het geweldige vestigingsklimaat in Drenthe. Goede bereikbaarheid, geen files, een prima infrastructuur, met onder meer terminals in Coevorden en Meppel, een achterland in Noordwest-Europa, een mooie provincie om in te wonen en te werken. En overal snel internet. De VVD zet zich er voor in dat heel Drenthe daar zo snel mogelijk over beschikt, binnen vier jaar.’

Ondernemen en natuur kunnen volgens Brink in Drenthe prima naast elkaar bestaan: 'Als je in Drenthe gaat ondernemen, hou je ook van de natuur en handel je daar naar. Te veel beperkende regels werken averechts.' Verder wil de liberaal dat er meer wordt geluisterd en samengewerkt in de samenleving. Hij noemt als voorbeeld het project Brandenweg (rondweg) in Westerbork, een lang gekoesterde wens van inwoners en gemeente. Ook het realiseren van veilige fietsroutes staat hoog op de agenda van de VVD.

'Afspraak is afspraak'

Windmolens: ‘We hebben in Nederland met elkaar afgesproken dat we duurzame energie willen. Onder meer met windmolens, en die moeten wel ergens staan. Daar kun je niet voor weglopen. Afspraak is afspraak. Wel moet je het als overheid zo netjes mogelijk regelen, zodat burgers zo weinig mogelijk overlast ondervinden. Ik heb wel begrip voor de mensen.’

Lees ook:
Statenportret 1:
Sterk Lokaal: 'Met hard roepen win je niets'
Statenportret 0: ‘Den Haag: Blijf weg uit Drenthe’