Jan Dijkgraaf bekent fraude en heeft spijt

Emmen – 'Schuld, schaamte en spijt moet ik de rest van mijn leven met me meedragen.' Dat zei voormalig GroenLinks-fractievoorzitter Jan Dijkgraaf uit Emmen dinsdag tegen de rechtbank in Assen.

Dijkgraaf bekende als penningmeester van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (Raadslid.Nu) en als penningmeester van GroenLinks in Emmen tienduizenden euro’s te hebben verduisterd, omdat hij financiële problemen had.

Het Openbaar Ministerie eiste 180 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf tegen de voormalige politicus. Ook wil de officier van justitie dat hij het geld dat hij van GroenLinks in Emmen heeft verduisterd, ruim 10.000 euro, terugbetaalt. Daar is Dijkgraaf al mee begonnen, verklaarde hij.

Verjaard

Het OM beschuldigde de Emmenaar er aanvankelijk van ruim 54.000 euro van Raadslid.Nu te hebben verduisterd. Dat zou zijn gebeurd tussen 2007 en 2011. Maar omdat de periode voor 2009 al is verjaard, houdt de officier het op 32.000 euro. De zaak had veel eerder op zitting gemoeten, vond hij.

Financiële problemen

Dijkgraaf is vorig jaar door de civiele rechter al veroordeeld tot het terugbetalen van die 32.000 euro, omdat de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden toen al zelf naar de rechter stapte om het geld terug te eisen.
Na het overlijden van zijn beide ouders in 2000 en doordat hij minder werk kreeg, werden Dijkgraafs financiële problemen steeds groter. Hij sloot leningen af om zijn rekeningen te kunnen betalen. Toen hij penningmeester werd van Raadslid.Nu en GroenLinks in Emmen, begon hij geld uit die kassen te gebruiken om zijn eigen geldproblemen op te lossen. Hij liep tegen de lamp toen Raadslid.Nu het beheer van de financiën anders wilde organiseren en de stukken bij Dijkgraaf opvroeg.

'Hoge bomen vangen veel wind'

Anderen helpen met problemen, dat was wat de Emmenaar volgens zijn advocaat altijd deed. 'Maar nu lukte het hem niet zijn eigen problemen op te lossen. Schaamte speelt een grote rol', aldus de raadsman. De officier van justitie benadrukte de voorbeeldfunctie die Dijkgraaf als raadslid had. 'U heeft in deze zaak alleen aan uw eigen belangen gedacht', zei de aanklager.

'De wijze waarop er over mij is gepubliceerd, heeft mij veel pijn gedaan. Ik hoop dat dat na de rechtzaak stopt', verklaarde de Emmenaar zelf. De voorzitter van de rechtbank wees hem erop dat hoge bomen veel wind vangen. Volgens zijn advocaat is Dijkgraaf door alle publicaties in de media in een sociaal isolement en een zware depressie beland. Ook heeft hij geen werk meer.

De rechter doet op 27 januari uitspraak. (ADP)

Lees ook:
Jan Dijkgraaf moet voor rechter verschijnen