Martijn Doldersum krijgt medicijn tegen ALS

Hoogeveen - Een goed begin van 2015 voor Martijn Doldersum. Deze week kreeg hij te horen dat hij het medicijn, dat nu wordt ingezet voor het onderzoek naar de ziekte ALS, maandag toegediend krijgt.

Zijn naasten zijn blij, maar de amateurvoetballer, die sinds mei 2013 weet dat hij ziek is, is er niet echt mee bezig. ‘Ik weet niet of het gaat werken. Eind 2015 krijg ik de resultaten van het onderzoek te horen', vertelt hij. Momenteel moet Martijn regelmatig naar het UMC Utrecht voor het onderzoek. Maandag zit hij opnieuw in het ALS-centrum, vanaf woensdag moet hij vier dagen blijven ter observatie. 'Vanaf nu om te zien wat het medicijn met me doet.' In september 2014 kreeg Martijn te horen dat hij als eerste testpersoon geopereerd zou worden in Utrecht voor een onderzoek naar een geneesmiddel tegen de ziekte.

Deelname

Achttien patiënten van twee ziekenhuizen in Nederland en België zijn gevraagd deel te nemen aan het onderzoek. Martijn was de eerste patiënt die onder behandeling werd genomen. Ze implanteerden een buisje in zijn hersenen en plaatsten een zak in zijn buik. Daarvandaan worden de medicijnen naar zijn hoofd gepompt. Een deel van de patiënten kreeg tijdens dat onderzoek een placebo, de rest kreeg het echte medicijn toegediend. 

Het middel wat toegediend wordt is Vasculaire Endotheliale Groeifactor (VEGF). Dit eiwit komt van nature voor in het menselijk lichaam en is belangrijk voor de ontwikkeling van bloedvaten en zenuwen in de eerste levensjaren. Bij dieren vertraagt het eiwit ziekteprocessen, verlengt het de levensduur en beschermt het cellen in het ruggenmerg en de hersenen die de spraak, het lopen, slikken en de algemene beweging van het lichaam controleren. VEGF is bij ALS-patiënten lager dan bij mensen die de ziekte niet hebben. Onderzoek zal uitwijzen of het toedienen van het eiwit beschermt tegen afsterving en het ziekteproces vertraagt. En dat zou natuurlijk fantastisch zijn.

Lees hier meer over Martijn Doldersum.