CdK Tichelaar wil duidelijkheid Rijk over windmolens

Assen - Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar wil van het Rijk duidelijkheid over de plaatsing van windmolens in Drenthe. Dat liet hij weten tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

'Minister van Economische Zaken, neem ons serieus en neem je verantwoordelijkheid. Communiceer en neem nog deze maand een besluit! Drenthe wil niet langer aan het lijntje gehouden worden.'

Tichelaar vervolgde: 'Vandaag trek ik de grens. Drenthe heeft aangegeven wat er in dit gebied haalbaar is en wat niet. Ons huiswerk is af. De inwoners van de Veenkoloniën hebben recht op duidelijkheid.'

Protest

De gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Emmen en Coevorden zijn aangewezen voor plaatsing van de windmolens. Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd flink geprotesteerd door tegenstanders van de windmolens.

Voor hen had Tichelaar ook een boodschap. 'Ik zeg het vandaag, ook tegen de tegenstanders van windmolens: Het zal niet altijd zo voelen, maar ook voor u hebben we begrip. Voor uw weerstand, voor uw boosheid. En we delen met u de frustratie dat het inmiddels veel te lang duurt. Met name in Aa en Hunze en Borger-Odoorn, waar het Rijk verantwoordelijk is voor het proces. Het Rijk, eigenaar van de opdracht, is ondertussen in geen velden of wegen te bekennen. En wie is de gebeten hond? Wie dreigt er gemangeld te worden?: De provincie en specifiek de gedeputeerde (Rein Munniksma, red.).