Philips Lighting Emmen sluit in 2016

Emmen / regio - Philips heeft haar medewerkers van Philips Lighting Emmen vanmiddag geïnformeerd dat de fabriek eind september 2016 gaat sluiten. Dit plan is volgens vakbond FNV als een bom ingeslagen bij de 140 vaste en 100 uitzendmedewerkers.

In 2012 heeft Philips Indal overgenomen, waar ook de fabriek in Emmen deel van uitmaakte.

Uit kostenoverwegingen wil Philips de fabriek in Emmen nu sluiten. In Emmen maakt Philips diverse openbare verlichtingsarmaturen die volgens Philips in de loop van 2015/2016 het einde van de levenscyclus hebben bereikt.

Klap voor Zuidoost-Drenthe

'Philips laat hiermee als multinational zien uitsluitend belang te hechten aan de aandeelhouderswaarde. Zodra ze elders in lagelonenlanden het voor een paar centen goedkoper kunnen, doen ze dat. Het is een grote klap voor de werkgelegenheid in Zuidoost-Drenthe waar de banen niet voor het oprapen liggen. In de regio Zuidoost-Drenthe is de werkloosheid hoger dan in de rest van Nederland', aldus Johan Weijenberg, bestuurder FNV Metaal. 

Behoud van werkgelegenheid

De Ondernemingsraad van Emmen heeft vandaag een adviesaanvraag gekregen. Zij zullen zich over de vraag buigen of de sluiting nuttig, noodzakelijk en vooral onvermijdelijk is. Aan dat laatste kan getwijfeld worden nu Philips zich uitsluitend door strategische keuzes laat leiden. Weijenberg van FNV Metaal: 'Samen met de Ondernemingsraad en medewerkers gaan we knokken voor behoud van werkgelegenheid in Emmen.'

Na eerst perspectief, nu de kater

Tot de overname gold ‘Emmen’ als de best presterende fabriek onder de vroegere eigenaar. Er werden volop nieuwe producten ontwikkeld, die vervolgens in Emmen werden geproduceerd. De overname in 2012 zou in Emmen voor nieuw elan zorgen. Er ontstond in eerste instantie een bredere afzetmarkt. Na de overname werd de ontwikkelafdeling pijlsnel overgeheveld naar Eindhoven waar Philips centraal ontwikkeld. 

Best presterende fabriek in West-Europa

Philips heeft in de wereld meerdere fabrieken voor openbare verlichtingsarmaturen, waarvan de fabriek in Emmen ook onder Philips de best presterende fabriek in West-Europa is. Het is onbegrijpelijk dat nog maar twee jaar na de overname (en binnen één jaar na de volledige integratie) nu de mededeling van sluiting komt. Een kater van jewelste voor de werknemers in Emmen. Ook voor de Ondernemingsraad voelt dit voorgenomen besluit als een mes in de rug en niet te bevatten.

Lees ook:
Wethouder Arends: 'Massaontslag Philips is onzalig plan'