Jacques Tichelaar: 'Laat knellende regels in grensgebied los'

Emmen / Coevorden - Minister-president Stephan Weil van de Duitse deelstaat Niedersachsen bezocht gisteren Zuidoost-Drenthe voor het jaarlijkse politieke overleg tussen Noord-Nederland en Niedersachsen.

Ontwikkeling op de arbeidsmarkt in het grensgebied stond bij het bezoek aan de Stenden Hogeschool in Emmen centraal.

Gastheer Jacques Tichelaar, Commissaris van de Koning in Drenthe, greep de gelegenheid om te pleiten voor een serieuze poging om in het grensgebied de regels vanuit Nederlands en Duits perspectief onder de loep te nemen: 'Wat kunnen we doen om het vrije verkeer van mensen werkelijk mogelijk te maken? Dan kunnen we uw vacatures vervullen, onze werklozen aan een baan helpen en stageplaatsen uitwisselen.' Tichelaar stelde voor om een experiment te starten om knellende regels in een lokaal gebied los te laten en de effecten daarvan te beoordelen.

TwinPort Coevorden-Bentheim

Daarnaast heeft Tichelaar samen met minister president Weil vastgesteld dat er goede kansen liggen voor de logistieke versterking op het terrein van goederenvervoer, met name door het project ‘TwinPort Coevorden-Bentheim’.

Noord-Nederland werd vertegenwoordigd door de Commissarissen van de Koning in Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel. Ook de Duitse ambassadeur, de heer Franz Josef Kremp, was aanwezig bij het overleg in Hogeschool Stenden.

Aansluitend op de vergadering bezochten de gasten bedrijventerrein EMMTEC, waar onder andere burgemeester Cees Bijl een toelichting gaf op de ontwikkeling van de chemiesector in Emmen.