VVD verwijt college 'tunnelvisie'

Emmen - Tunnelvissie. Of eigenlijk, beter nog, een gebrek daaraan. Het is jammerlijk om uit de pers te moeten vernemen wat al drie maanden bekend is. Namelijk, dat Bouwbedrijf BAM een inschattingsfout heeft gemaakt bij de bouw van de Hondsrugtunnel.

Maar de VVD wil, dat de fout pas na de komende Kerstdrukte hersteld wordt. Nu al staan er dagelijks lange files voor de bouwput. Dan mag tijdens de te verwachten Kerstdrukte niet nog erger worden. De VVD wil de tunnels tijdens de komende winkelmaanden helemaal open hebben. Zoals ooit bedoeld was.

Johan Scheltens

VVD-fractievoorzitter Johan Scheltens. 'Het centrum van Emmen moet tijdens de Kerstinkopen optimaal bereikbaar zijn. Het College en het bouwbedrijf moeten hun fouten niet opnieuw gaan afwentelen op de middenstand. Die heeft al meer dan genoeg last gehad van het geklungel rondom de tunnel.' Johan Scheltens noemt het opnieuw beschamend dat het Stadsbestuur zo gebrekkig communiceert: 'Opnieuw moesten we alles uit de krant vernemen. Terwijl de fout in de bouw al maanden bekend is. Er wordt niet, nauwelijks of zeer gebrekkig gecommuniceerd. Eerst werd de datum van 1 december genoemd, toen half december en inmiddels heeft men het over het einde van het jaar.'

De tunnelwand bladdert

De tunnelwand bladdert langzaam af. Ten gevolge van een experimenteel procedé dat bouwer BAM bij de bouw heeft gehanteerd. Volgens deskundigen is het eerder een kwestie van maanden dan van jaren voordat de constructie ondeugdelijk is geworden. In ieder geval niet de beoogde 100 jaar die de gemeente bij het bestek heeft voorgeschreven. De BAM wil nu proberen met behulp van ankers en spuitbeton de originele muur af te dekken en daarmee het afschilferen van de wand te stoppen.

Kunstwerken

Johan Scheltens: 'Wij willen graag weten hoe het zit met de kunstwerken die op de wanden zou worden aangebracht. Door de voorzetwanden zal de tunnel smaller worden en zullen deze kunstwerken niet geplaatst kunnen worden. En wij willen ook erg graag weten wie gaat opdraaien voor de meerkosten. In ieder geval willen wij dat de herstelwerkzaamheden in februari, maart of april plaats kunnen vinden. En dan het liefst 's avonds en 's nachts.'