Martijn Doldersum onder mes in UMC Utrecht voor proef tegen ALS

Hoogeveen - Amateurvoetballer Martijn Doldersum, waarvan sinds mei vorig jaar bekend is dat hij de ziekte ALS heeft, wordt woensdag als eerste testpersoon geopereerd in Utrecht voor een onderzoek naar een geneesmiddel tegen de ziekte. Achttien patiënten van twee ziekenhuizen in Nederland en België worden gevraagd deel te nemen aan het onderzoek. Martijn is de eerste patiënt die behandeld wordt.

Achttien patiënten van twee ziekenhuizen in Nederland en België worden gevraagd deel te nemen aan het onderzoek. Martijn is de eerste patiënt die behandeld wordt. De operatie, die in UMC Utrecht wordt uitgevoerd, beslaat twee uur. ,,Ze gaan een buisje implanteren in mijn hersenen en plaatsen een zak in mijn buik. Daarvandaan pompen ze de medicijnen naar mijn hoofd. Een deel van de patiënten krijgt een placebo, de rest krijgt het echte medicijn. Ik weet niet wat ik krijg. De behandeling duurt twaalf weken”, vertelt Martijn. Het middel dat toegediend wordt is Vasculaire Endotheliale Groeifactor (VEGF). Dit eiwit komt van nature voor in het menselijk lichaam en is belangrijk voor de ontwikkeling van bloedvaten en zenuwen in de eerste levensjaren. Bij dieren vertraagt het eiwit ziekteprocessen, verlengt het de levensduur en beschermt het cellen in het ruggenmerg en de hersenen die de spraak, het lopen, slikken en de algemene beweging van het lichaam controleren. VEGF is bij ALS-patiënten lager dan bij mensen die de ziekte niet hebben. Onderzoek zal uitwijzen of het toedienen van het het eiwit beschermt tegen afsterving en het ziekteproces vertraagt.
De Hoogevener weet niet wat hij kan verwachten, maar is blij dat er wát tegen ALS gedaan wordt. ,,Ik heb niks te verliezen.”