Groen licht voor Duitse tolhefing

Emmen / regio - Bondskanselier Angela Merkel heeft na overleg met haar partij CDU te kennen gegeven dat de tolheffing in Duitsland doorgaat. De plannen zorgen al enige tijd voor kritiek bij de Duitsers, maar ook in het grensgebied.

Aanhangers van de CDU zijn bang dat Nederlandse klanten in het grensgebied wegblijven en dat daardoor de winkels en horecabedrijven minder inkomsten hebben.

Alternatief plan

Het alternatieve tolplan van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble ligt nog op tafel; Merkel sluit niet uit dat de plannen op punten worden aangepast, maar het groene licht is er.

Schäuble wil dat niet alleen buitenlanders tol betalen voor het gebruik van Duitse wegen, maar ook Duitsers zelf. Zijn collega, minister van Verkeer Alexander Dobrindt, wil tol heffen op alle Duitse wegen, maar daarbij de Duitse autogebruikers ontzien via een verlaging van de motorrijtuigenbelasting. Dobrindt wil de tolheffing in 2016 op alle Duitse wegen laten ingaan. De hoogte van de tolheffing is afhankelijk van de motorinhoud, leeftijd en milieuvriendelijkheid van de auto. De plannen zouden zelfs in strijd zijn met de regels van de Europese Unie.

In ons land is de ANWB een actie gestart tegen de plannen.