'Tolheffing discrimineert Nederlanders'

Hardenberg / regio - De VVD in de provincie Overijssel wil dat de provincie op alle mogelijke niveaus een scherp signaal afgeeft tegen de Duitse plannen om op alle wegen alle automobilisten tol te laten betalen.

‘Het druist in tegen de Europese gedachte en discrimineert Nederlanders', aldus de liberalen.

Krachtig geluid uit Zwolle

Dat zegt VVD-Statenlid en lijsttrekker Monique van Haaf, in een reactie op de Duitse plannen: ‘Gedeputeerde Staten hebben bijvoorbeeld contacten met hun collega’s in de Bundesländer, laten ze daar aangeven dat dit een verkeerde beslissing is. Uiteindelijk beslist de Duitse regering, maar als er genoeg van dergelijke signalen komen zal die daar wel naar moeten luisteren. Minister Schultz van Haegen heeft al protest aangetekend, net als de ANWB en de Nederlands-Duitse Handelskamer, een krachtig geluid uit Zwolle kan dat alleen maar versterken.’

'Dure grap'

De tolheffing is niet alleen discriminerend, vindt Van Haaf, maar druist ook in tegen de Europese gedachte: ‘Het vrije verkeer van mensen en goederen wordt hierdoor belemmerd. Dat heeft niet alleen nadelige gevolgen voor onze economie en werkgelegenheid. Denk ook eens aan de duizenden Overijsselaars die familie hebben aan de andere kant van de grens. Een bezoekje wordt straks een dure grap.’

Meerderheid Duitsers geen voorstander

Of de tol er überhaupt komt is inmiddels de vraag. Het wetenschappelijk bureau van de Bundestag, het Duitse parlement, is van mening dat de plannen indruisen tegen Europese wetgeving. Er zou sprake zijn van ongeoorloofde discriminatie.

Volgens een opiniepeiling van televisiezender ARD is een meerderheid van de Duitsers ook geen voorstander van de plannen.