'Tolheffing in strijd met EU-regels'

Emmen / Coevorden - Het plan van de Duitse regering om tolheffing in te voeren is in strijd met de regels van de Europese Unie. Dat stelt de wetenschappelijke dienst van het Duitse parlement.

Dat schrijft de Duitse krant Die Zeit vanochtend, gebaseerd op een artikel op de website van het Duitse weekblad Der Spiegel. Een tolvignet is volgens de wetenschappelijke dienst niet rechtsgeldig, omdat Duitsers via de wegenbelasting het aankoopbedrag van het vignet krijgen vergoed.

'Populistisch'

De directeur van de Duitse autofabrikant Daimler-Benz noemde de plannen van verkeersminister Alexander Dobrindt gisteren in Bild Am Sonntag zelfs 'populistisch'. Hij denkt aan een oplossing voor tolheffing op op Europese schaal.

Motorinhoud, leeftijd en milieuvriendelijkheid

Burgemeesters Jan Erik Bohling (Meppen), Dieter Krone (Lingen) en Bert Bouwmeester (Coevorden) protesteerden vorige week donderdag tegen de plannen tijdens een bijeenkomst in Meppen tegen de plannen. Een paar weken geleden maakten Bouwmeester en Bijl en burgemeester Daniela Kösters van Samtgemeinde Emlichheim en burgemeester Thomas Berling van Nordhorn dat ook al duidelijk tijdens het bezoek van de ministers Ivo Opstelten van Nederlandse zijde en Boris Pistorius uit Duitsland.

Dobrindt wil de tolheffing in 2016 op alle Duitse wegen laten ingaan. De hoogte van de tolheffing is afhankelijk van de motorinhoud, leeftijd en milieuvriendelijkheid van de auto. Terwijl buitenlandse weggebruikers moeten gaan betalen, wordt de wegenbelasting voor Duitse automobilisten verlaagd. Dit terwijl de Europese Commissie er op aandringt buitenlandse weggebruikers niet te benadelen.