Duitse buurgemeenten in verzet tegen tolheffing

Emmen / Coevorden - De burgemeesters van de Duitse steden Meppen, Lingen en Papenburg komen donderdag in verzet tegen de tolplannen van de Duitse regering in Berlijn.

Als het aan Berlijn ligt moeten buitenlanders vanaf 2016 tol gaan betalen voor gebruik van autowegen, maar ook van de lokale wegen. Om boodschappen te doen in Meppen of te tanken in Emlichheim moet dan eerst een tolvignet gekocht worden. De prijs hiervoor varieert van enkele tientjes voor incidenteel gebruik tot bijna 100 euro voor intensief gebruik.

'Fahren ohne zu zahlen'

Duitsers in het grensgebied vrezen economische schade, omdat het voor Nederlanders te duur wordt om vlak over de grens boodschappen te doen of te tanken. De bestuurders uit het Emsland organiseren daarom onder het motto ‘Fahren ohne zu zahlen’ donderdag een persconferentie om hun verzet toe te lichten. Zij krijgen daarbij steun van hun Nederlandse collega’s uit Emmen en Coevorden, respectievelijk burgemeester Cees Bijl en burgemeester Bert Bouwmeester.

Tijdens het bezoek van de ministers Ivo Opstelten en Boris Pistoris uit Niedersaksen aan het Europark in Coevorden op woensdag 16 juli maakten vier burgemeesters uit de grensregio duidelijk dat zij tegen de plannen voor tolheffing in Duitsland zijn. Naast Bouwmeester en Bijl waren dat Daniela Kösters (Samtgemeinde Emlichheim) en Thomas Berlin (Nordhorn).