Wethouder Jan Bos: 'Geen grote politieke wijzigingen'

Emmen - Met een brede smile verwelkomt wethouder Jan Bos zijn bezoeker. De nieuwe Wakker Emmen-wethouder heeft de werkkamer van zijn CDA-voorganger Henk Jumelet in gebruik genomen en heeft het duidelijk naar zijn zin.

`Het is een geweldige baan. Ik moet alleen wennen aan die enorme hoeveelheid stukken die je moet lezen. Het ene stuk heeft tien bijlagen en de volgende bijvoorbeeld vijftig. Uitslapen op zondag is er dus niet meer bij', grapt de kersverse gemeentebestuurder.

Niet alleen het bureau van Jumelet maar ook een deel van zijn portefeuille is nu in handen van Wakker Emmen. De werkkamer ziet er niet anders uit dan voor de verkiezingen. Hetzelfde geldt trouwens voor bijvoorbeeld het WMO-beleid van dit nieuwe college. De gemeente voert nu al een aantal WMO-taken uit, waaronder de veelbesproken huishoudelijke hulp. Vanaf volgend jaar komt de hele WMO op het bordje van de gemeenten. Henk Jumelet werd bekritiseerd om zijn optreden, als het ging om bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp. Banen en kwaliteitsverlies zouden aan hem te wijten zijn. De verkiezingswinst van Wakker Emmen en het aantreden van wethouder Jan Bos namens die partij zou alles anders maken.

`Verwacht van mij geen grote politieke wijzigingen', valt Bos met de deur in huis. Dat kan simpelweg niet. Er zit een nieuwe wethouder maar die moet straks WMO beleid maken met minder geld. En daar is niets aan veranderd door de verkiezingen.'

Meer zelf doen

Zijn boodschap aan de Emmenaren is simpel: `De komende jaren zal iedereen zelf meer moeten doen als het om zorg gaat. Eerst kijken wat je zelf nog kunt en waar familie of vrienden nog kunnen bijspringen. Daarna komt de professional pas in beeld.'

De gemeente wil wel de inwoners meer betrekken bij haar beleid. Niet de ambtenaar maar de Emmenaar zelf kan volgens Jan Bos het beste beoordelen of de gemeente haar werk goed doet. `De tijd dat de gemeente bepaalde wat goed was, is voorbij. De klant moet aangeven of iets goed of fout gaat zodat we indien nodig snel in actie kunnen komen. Daar mag de kiezer mij over vier jaar op afrekenen', besluit de Wakker Emmen bestuurder.