Verdubbeling Duitse E233 begint eerder

Emmen / Coevorden - De verdubbeling van de E233 tussen de Duitse stad Meppen en de Duitse A1 begint vermoedelijk al in 2017. Dat kan dankzij een samenwerking van aannemers die de weg niet alleen gaan aanleggen, maar ook gaan onderhouden.

Die bedrijven maken dankzij die samenwerking aanspraak op een deel van de tolopbrengst die Duitsland gaat heffen.

De snelweg verbindt Zuidoost-Drenthe met Noord-Duitsland en Scandinavië en is inmiddels de belangrijkste transportroute vanuit Nederland naar de Scandinavische landen, maar ook Polen, Estland, Litouwen, Letland en Rusland. Over de A37 en de E233 rijden dagelijks naar schatting 4000 vrachtwagens. Het transportverkeer wint behoorlijk was reistijd dankzij de verdubbeling van de 'Bundesstrasse': een 'enkeltje' van Meppen naar Bremen scheelt in de nieuwe situatie bijna een uur.

De werkzaamheden aan de weg kosten 340 miljoen euro en zijn, onder voorbehoud, klaar in 2023. Bij een financiering met overheidsgeld zou dit nog maar de vraag zijn geweest. De Stedenkring Zwolle-Emsland, de lobbyorganisatie voor verdubbeling van deze verkeersader, probeert duidelijkheid te geven. ‘Het kan jaren schelen. De  Duitse A31 werd in fases aangelegd omdat er maar spaarzaam geld uit Berlijn kwam. Als de grensregio zelf niet had bijgedragen, dan zou die weg niet in 2005 maar pas in 2015 klaar zijn geweest. Deze situatie krijgen we bij de E233 dus niet. Hoe dan ook het is erg goed nieuws voor de regio’, aldus stedenkringcoördinator Gerhard Roelfes.