‘CQ moet zelf in de spiegel kijken’

Emmen - De fractie van Wakker Emmen betreurt het faillissement van kunstencentrum CQ, maar steunt het gevoerde beleid van de gemeente Emmen.

Het faillissement betekent niet dat er in de toekomst geen geld meer is voor muziek- en cultuureducatie. De partij vindt dat de gemeente dit ook in de toekomst goed moet regelen, maar dat het met veel minder budget kan. 'Een muziekschool en culturele instelling hoort in onze gemeente', aldus fractievoorzitter Gunnar Jens Bijlsma.

Geld niet bedoeld voor ontslagkosten

Jaarlijks ontvangt CQ Centrum voor de Kunsten 1,6 miljoen euro van de gemeente en dat is volgens Wakker Emmen niet bedoeld voor het ontslaan van personeel en reorganisatiekosten, omdat het huishoudboekje van CQ niet op orde is. Wakker Emmen vindt dat het geld terecht moet komen bij kinderen voor muziek- en cultuureducatie en niet besteed mag worden aan frictiekosten om een management in het zadel te houden dat vervolgens docenten gaat ontslaan. De problemen komen niet uit de lucht vallen. In het verleden heeft de gemeente Emmen al meerdere malen steun geboden, maar desondanks blijven er grote financiële problemen.

'Niet adequaat gehandeld'

Bijlsma: 'In onze ogen heeft het management drie jaar lang op de handen gezeten en niet adequaat genoeg gehandeld om de organisatie gezond te houden. Wij verbazen ons over de berichtgeving richting de gemeente Emmen. Wij horen nergens van het bestuur of de bewindvoerder van CQ dat men zelf in de spiegel kijkt, hoe CQ deze financiële problemen heeft veroorzaakt. Subsidie is bedoeld voor cultuur- en muziekeducatie voor onze kinderen in dorpen en wijken en niet om reorganisatiekosten te betalen. Voor het sponseren van teveel overhead en een duur management, is men bij Wakker Emmen aan het verkeerde adres.'