Samenwerken voor preventie en rampenbestrijding

Coevorden - Minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie ontving vanochtend minister Boris Pistorius van binnenlandse zaken van deelstaat Nedersaksen. De ontmoeting vond plaats op het Europark, op de grens van Nederland en Duitsland.

Het doel was de ondertekening van afspraken over rampenpreventie en samenwerking bij calamiteiten. De Nederlandse en Duitse Veiligheidsregio’s stellen elkaar op de hoogte bij calamiteiten en er worden grensoverschrijdende rampenplannen gemaakt. Ook zullen gezamenlijke oefeningen worden gehouden. Daarnaast was de intensievere samenwerking tussen de politie onderwerp van gesprek.

De bewindslieden spraken in Coevorden ook over intensievere politiesamenwerking. Onder andere de aanpak van mobiel banditisme en drugscriminaliteit kwamen aan de orde. Eerder maakte minister Opstelten al afspraken met de Duitse minister De Maizière van Binnenlandse Zaken over deze onderwerpen.

Allereerst was er een korte vergadering in de luxe wagon van de Bentheimer Eisenbahn. Daarbij waren ook aanwezig de burgemeesters Bert Bouwmeester (Coevorden), Cees Bijl (Emmen), Daniela Kösters (Samtgemeinde Emlichheim) en Thomas Berling (Nordhorn). Bijl is bovendien bestuursvoorzitter van Veiligheidsregio Drenthe, Bouwmeester maakt ook deel uit van het bestuur.

Langer in de lucht

Na de vergadering bekeken de ministers de grensstreek vanuit een hoogwerker. Door een foutje in de berekening van het gewicht duurde het wat langer voordat het gezelschap weer voet op vaste bodem zette. De heren zagen de humor er wel van in en namen de gelegenheid om nog eens van gedachten te wisselen. De ministers, de burgemeesters en hun gevolg kregen een rondleiding langs de eenheden van zowel de Nederlandse als de Duitse politie, brandweer en ambulance. Tot slot werd de overeenkomst ondertekend door beide ministers.

Directeur Joachim Berends van de Bentheimer Eisenbahn wees in zijn toespraak op het belang van Dryport Emmen-Coevorden, die een functie in het achterland heeft voor onder andere de Haven Rotterdam. Hij betrok daarbij ook nadrukkelijk de gemeente Hardenberg.

Felicitatie

Minister Ivo Opstelten sprak over het economische belang ervan, die ook banen opleveren. Hij nam bovendien de gelegenheid te baat om de vertegenwoordigers van Duitse zijde te feliciteren met het feit, dat Duitsland wereldkampioen voetbal is.

Tolheffing

De vertegenwoordigers uit Duitse zijde benutten de bijeenkomst om hun ongenoegen over de komende tolheffing in Duitsland kenbaar te maken.