René van der Weide: 'Ik neem veel ervaring mee'

Emmen - Zijn critici zeggen smalend dat het niet veel kan worden, met een wethouder wiens enige bestuurservaring bestaat uit het werken als taxichauffeur. Wethouder René van der Weide, net vier weken in functie, is er niet van onder de indruk.

‘Er bestaat nu eenmaal geen wethoudersopleiding. Politieke ervaring is belangrijk en die neem ik na 8 jaar raadslidmaatschap en fractievoorzitterschap van Wakker Emmen wel mee in deze baan. De rest moet je in de praktijk met vallen en opstaan leren’, zegt de bestuurder.

Alle hens aan dek

Het is duidelijk dat we hier spreken met een nieuwe bestuurder. De voormalige werkkamer van VVD-wethouder Nynke Houwing is nog kaal en leeg. Geen foto’s of andere persoonlijke zaken, zelfs geen plant die de ruimte een beetje opfleurt. Ook nog geen souvenirs van werkbezoeken. Zelfs het bureau is nog grotendeels leeg. Niet dat Van der Weide het rustig aan kan doen. Integendeel. Het is alle hens aan dek voor de 26-jarige Wakker Emmen voorman. Anders dan in andere banen is een rustige inwerkperiode niet aan de orde. ‘Een achtbaan, maar in de leuke zin van het woord.’ Zo omschrijft hij de eerste weken van zijn wethouderschap. Er komen tal van dossiers, memo’s en vragen op zijn bureau. Deze zijn deels blijven liggen door de formatie en het kost tijd om je te verdiepen in tal van onderwerpen. ‘Als raadslid proef je de gerechten, zeg maar. Als wethouder sta je zelf in de keuken, dat is wennen maar bevalt me wel.’

De straat op

Hij mag dan nieuw zijn, de politieke kwesties gaat gewoon door en trekken zich niets aan van verkiezingen. ‘Dat betekent niet dat er geen keuzes zijn. Je krijgt een tal van erfenissen, maar in heel veel dossiers kun je gericht sturen. Een achtbaan en een rijdende trein, gelukkig houd ik wel van een beetje snelheid en word ik niet snel misselijk’, lacht hij.

Tot nu toe heeft Van der Weide het papierwerk nog onder controle en is er nog tijd over om de straat op te gaan. ‘Ik vind het belangrijk zichtbaar te zijn en benaderbaar voor burgers. Als wethouder heb je daar wel minder tijd voor dan als raadslid. Voordeel is wel dat je het beleid maakt en snel bij kunt sturen als je hoort dat er dingen niet goed gaan. Nee, voorbeelden heb ik nog niet. Kom over een halfjaar maar eens weer, zou ik zeggen.’