Nieuwe college strijdt voor windmolenvrije gemeente

Emmen - De gemeente Emmen moet een windmolenvrije gemeente blijven. Dit gaan de nieuwe collegepartijen Wakker Emmen, PvdA en CDA de provincie Drenthe duidelijk maken.

Het tegenhouden van de windmolens is één van de speerpunten die nieuwe coalitie zich gesteld heeft. Mocht de gemeente de gevreesde molens niet kunnen tegenhouden dan mag plaatsing alleen onder bepaalde voorwaarden gebeuren. 

Er mag bijvoorbeeld zo weinig mogelijk hinder zijn voor omwonenden en geen schade zijn voor de volksgezondheid. Bovendien mogen ze niet binnen 1500 meter van woningen gebouwd worden.

Vanmiddag werd het Emmer college officieel gepresenteerd en op 3 juni worden de nieuwe wethouders benoemd. ‘Aanpakken en doen!’ is het motto de komende vier jaar.

Investering in dorpen en wijken

Concreet moet dat blijken uit de verdubbeling van de weg Klazienaveen-Emmen en een forse investering in dorpen en wijken. Het nieuwe college wil daar de komende vier jaar 5 miljoen euro voor vrijmaken.

Verder worden de OZB en de sporttarieven tot en met 2016 bevroren. De Atlantaplannen voor de nieuwe dierentuin en het theater blijven ongewijzigd. Datzelfde geldt voor citymarketing, waar Wakker Emmen vorige maand nog tegen stemde.

Henk Jumelet stopt

In het nieuwe college gaan Rene van der Weide, Jisse Otter en Jan Bos de belangen van Wakker Emmen verdedigen. Bouke Arends blijft aan als PvdA-wethouder en tot verrassing stopt CDA-wethouder Henk Jumelet. Een persoonlijk besluit volgens hem zelf, dat los staat van de politiek. 

Bouke Durk Wilms, die vorig jaar bijna moest opstappen vanwege het parkeergarage debacle, is straks de enige CDA-wethouder in het nieuwe college. 

Politieke vijanden

Of de vijf wethouders ook daadwerkelijk aan de slag mogen hangt af van de PVDA-leden. Die beslissen komende maandagavond of ze akkoord gaan met deze samenwerking. 

Bestuurlijke samenwerking met Wakker Emmen ligt erg gevoelig, aangezien beide partijen de afgelopen jaren elkaars politieke aartsvijanden waren. Mochten de leden tegenstemmen dan is de Emmer politiek terug bij af.