Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Zwarttiprifhaai geboren

Vorige week is in het grote bassin van haaien en roggen van Dierenpark Emmen een zwarttiprifhaai geboren. Het gaat echt om een geboorte, want deze haaien zijn levendbarend.

Direct na de geboorte heeft de verzorger het haaitje in een bassin achter de schermen ondergebracht. Daar zwemt hij veilig voor zijn ouders, die nu eenmaal iedere kleinere vis als een mogelijke prooi zien.

Zwarttiprifhaaien komen voor bij riffen in de kustwateren van de Indische en de Stille Oceaan. Ze zijn makkelijk te herkennen aan de opvallend zwarte punt van de voorste rugvin. Het is een anderhalf meter grote, actieve jager die vooral visjes tot zijn prooi maakt. Bij zwarttiprifhaaien ontwikkelt een baby-haaitjes zich in één van de twee baarmoeders van hun moeder en komt na een draagtijd van 8 tot 11 maanden ter wereld. Dat heeft zich, pas voor de tweede keer ter wereld in een dierentuin, dus ook allemaal in Emmen afgespeeld. Ook de eerste keer was trouwens in Emmen.

Het jonge haaitje, dat zo’n 30 centimeter groot is, doet zich dagelijks te goed aan stukjes vis en groeit prima. Omdat terugzetten bij vader en moeder niet mogelijk is, blijft het haaitje achter de schermen tot hij naar een ander dierenpark kan verhuizen.