Ex-maagchirurg Nick Reijnen vrijgesproken

Emmen / regio - Voormalig maagchirurg Nick Reijnen van het Scheper Ziekenhuis is vandaag voor de rechtbank in Assen vrijgesproken. Tegen hem had het OM een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist, met een proeftijd van twee jaar.

Reijnen was aanwezig bij de uitspraak en toonde zich zichtbaar opgelucht.

De 62-jarige oud-chirurg, die tussen 2005 en begin 2009 maagverkleiningsoperaties uitvoerde in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, liet tijdens een operatie een wondgaasje achter in de buik van een patiënte.

De vrouw moest op 25 februari 2009 met spoed onder het mes, omdat haar maagbandje niet goed zat. De situatie was levensbedreigend. Tijdens de operatie merkten de operatieassistenten die de instrumenten en andere spullen tellen dat er een gaasje miste. Volgens de richtlijnen mag een chirurg een operatiewond niet dicht maken voordat een gaasje is gevonden. Reijnen wilde niet wachten en hechtte de wond.

'Niet opzettelijk'

De rechtbank oordeelt dat de oud-chirurg niet opzettelijk een gaasje heeft achtergelaten en niet de bedoeling had om de patiënt letsel of pijn te bezorgen. Hij was ervan overtuigd dat het gaasje niet meer in het lichaam zat. De twee kleine littekens zijn na correctie nauwelijks nog zichtbaar en deze zijn volgens de rechtbank niet aan te merken als zwaar lichamelijk letsel.

Aangifte

Nadat hij in 2009 werd ontslagen, deden zeventien mensen aangifte tegen hem: zes nabestaanden van overledenen patiënten en elf ex-patiënten. Het Openbaar Ministerie seponeerde zestien zaken, omdat in die gevallen te weinig bewijs was om Reijnen strafrechtelijk te vervolgen. Na vier jaar van onderzoek met een dossier van zesduizend pagina’s bleef alleen de zaak van het wondgaasje over.

Hoger beroep

Persofficier van het OM Pieter van Rest zei teleurgesteld te zijn over dit vonnis. Het is nog niet bekend of het OM in hoger beroep gaat.

Meer lezen?

Lees meer in het speciale dossier over Nick Reijnen dat Emmen.nu heeft samengesteld.