'Coalitie Wakker Emmen, PvdA en CDA'

Emmen - Formateur Bert Westerink gaat de vorming van het college van Emmen voortzetten met Wakker Emmen, PvdA en CDA.

'De partijen hebben het vertrouwen naar elkaar uitgesproken. Door deze uitspraak en op basis van de voorgesprekken heb ik veel vertrouwen in een goede uitkomst', aldus Westerink.

Onderzoek

Bert Westerink kreeg vorige week donderdag de opdracht om de haalbaarheid te onderzoeken van een college met Wakker Emmen + huidige coalitie partij (PvdA of CDA) + overige winnaar (D66 en ChristenUnie). De formateur laat weten dat een college met deze partijen niet haalbaar is. Twee partijen, D66 en ChristenUnie, hebben aangegeven niet over een college met Wakker Emmen + huidige coalitie partij + overige winnaar te willen praten.

Volgende stap

Afgelopen dagen hebben er twee individuele gesprekken plaatsgevonden met zowel Wakker Emmen, PvdA en CDA. Vanmiddag hebben de partijen met z’n drieën met de formateur gesproken. Hierna heeft hij besloten om de volgende stap in het formatieproces te zetten.

Portefeuilleverdeling

Vanaf volgende week gaan de drie partijen, onder leiding van de formateur in gesprek over inhoudelijke thema’s en de portefeuilleverdeling. Er is gesproken over vijf wethouders. Drie van Wakker Emmen, één van PvdA en één van CDA.

Mediastilte

De thema’s die in de vervolggesprekken in ieder geval aan bod komen zijn de drie decentralisaties in het sociaal domein, windmolens, Centrumvernieuwing Emmen / Atalanta, financiën, gemeentelijke organisatie en het uitvoeringsprogramma GVVP. De gemeente Emmen meldt dat er tijdens dit proces een mediastilte afgekondigd.