Voorwaardelijke celstraf voor ex-maagchirurg

Emmen - Oud-maagchirurg Nick Reijnen hoorde dinsdag drie maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar tegen zich eisen voor mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolgd.

De 62-jarige oud-chirurg, die tussen 2005 en begin 2009 maagverkleiningsoperaties uitvoerde in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, liet tijdens een operatie een wondgaasje achter in de buik van een patiënte.

De vrouw moest op 25 februari 2009 met spoed onder het mes, omdat haar maagbandje niet goed zat. De situatie was levensbedreigend. Tijdens de operatie merkten de operatieassistenten die de instrumenten en andere spullen tellen dat er een gaasje miste. Volgens de richtlijnen mag een chirurg een operatiewond niet dicht maken voordat een gaasje is gevonden. Reijnen wilde niet wachten en hechtte de wond.

'Krom gelopen van de pijn'

Hij was ervan overtuigd dat het gaasje niet in het lichaam van de vrouw zat, zei hij dinsdag in de rechtszaal. Hij had de wond ook afgetast om dit te controleren. Na het hechten stelden de assistenten voor een röntgenfoto te maken. Ook dit weigerde de maagchirurg. De assistenten haalden de hele operatiekamer na de ingreep drie keer over de kop, maar vonden het gaasje niet.

Nadat de patiënte meerdere keren met hevige pijn en een ontstoken wond was terug geweest bij een nazorgarts in het ziekenhuis, vond een andere chirurg bijna drie maanden na de ingreep door Reijnen het gaasje alsnog in de buik van de vrouw. Zij had al die tijd niet voor haar vier kinderen kunnen zorgen en naar eigen zeggen ‘krom gelopen van de pijn’. Reijnen werd kort na de operatie op non-actief gesteld, omdat er klachten waren binnengekomen over zijn werkwijze en het aantal sterfgevallen in een paar jaar tijd flink was gestegen. Uit onderzoeken door het Scheper Ziekenhuis en de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleek dat Reijen nalatig had gehandeld.

Aangifte

Nadat hij in 2009 werd ontslagen, deden zeventien mensen aangifte tegen hem: zes nabestaanden van overledenen patiënten en elf ex-patiënten. Het Openbaar Ministerie seponeerde zestien zaken, omdat in die gevallen te weinig bewijs was om Reijnen strafrechtelijk te vervolgen. Na vier jaar van onderzoek met een dossier van zesduizend pagina’s bleef alleen de zaak van het wondgaasje over.

Tijdens de rechtszaak bleek dat het vele werk in het ziekenhuis in Emmen Reijnen boven het hoofd groeide. Steeds meer patiënten met extreem overgewicht melden zich bij het Scheper Ziekenhuis, één van de weinige ziekenhuizen waar ingewikkelde maagoperaties werden uitgevoerd.

Psychiatrische hulp

Bij de politie erkende Reijnen dat hij een fout had gemaakt en dat dit te maken had met de constante druk waaronder hij stond. Volgens het Openbaar Minsterie had hij juist extra alert moeten zijn, omdat hij ‘een gewaarschuwd man’ was. In Duitsland was de arts eerder al veroordeeld voor dood door schuld. In die zaak was ook een gaasje in een lichaam achtergebleven, waarna de patiënt was overleden.

Sinds zijn ontslag heeft Reijnen psychiatrische hulp, naar eigen zeggen om te overleven. Hij zei erg geleden te hebben onder zijn ontslag en de vele media-aandacht. Ook noemde hij het vreselijk dat hij een aantal patiënten niet heeft kunnen helpen. Opvallend was dat hij op geen enkel moment tijdens de rechtszaak zei dat hij spijt had, terwijl nabestaanden en ex-patiënten daar nog steeds op wachtten.

Vrijspraak

Reijnens advocaat benadrukte dat zijn cliënt al vijf jaar niet aan het werk komt vanwege alle media-aandacht en dat de arts daardoor kampt met financiële problemen. Hij pleitte voor vrijspraak. Volgens hem was er geen bewijs dat Reijen het wondgaasje had achtergelaten in de buik van de patiënte. Dat kon volgens hem ook zijn gebeurd tijdens een later onderzoek. Op 13 mei doet de rechtbank uitspraak. (ADP)