D66 en ChristenUnie wijzen gesprek met formateur af

Emmen - D66 en de ChristenUnie In Emmen wijzen een gesprek met formateur Bert Westerink af. De donderdag aangestelde formateur begint vandaag met zijn gesprekken.

Beide partijen willen alleen over mogelijke collegedeelname praten als LEF! ook uitgenodigd wordt.  De fracties hadden Wakker Emmen hier vooraf al voor gewaarschuwd maar fractievoorzitter Rene van der Weide ging er vanuit dat het bij woorden zou blijven. Hij wil graag een college met Wakker Emmen, PvdA of CDA en D66 of ChristenUnie. Die partijen willen echter een winnaarscollege en daar hoort ook LEF! bij. Beide fracties vinden het bovendien te vroeg om aan een formatie te beginnen.

Prioriteiten

Wakker Emmen heeft ondanks dringende verzoeken uit de raad nog steeds niet laten weten wat haar voor prioriteiten voor de komende vier jaar zijn. Volgens Huttinga is het raar om over de samenstelling van een college te praten als je niet weet of je het inhoudelijk eens kunt worden. Hij verwijt voormalig informateur Rene van der Weide gebrek aan overleg. Zijn standpunten lijken volgens D66 en ChristenUnie meer op een directiebesluit. Ook PvdA en CDA vinden dat een formatie zonder duidelijkheid over het wensenlijstje van Wakker Emmen weinig zinvol is.