Programma carnavalsweekend

Emmen – Het carnaval barst eind deze week los in grote delen van het land. Ook Zuidoost-Drenthe viert het katholieke feest, met name in Zwartemeer, Weiteveen, Barger-Oosterveld en Barger-Compascuum.

Vrijdag 28 februari

Gala-avond in Stiekelstad (Barger-Compascuum) van ’t Stiekelzwien. De feesttent is vanaf 18.00 uur alleen geopend voor leden.

Feestavond bij De Veentrappers in café De Nachtwacht in Zwartemeer. Aanvang: 19.30 uur. De band Nou En treedt op. De toegang is gratis en bezoekers krijgen twee kopjes koffie en een consumptie aangeboden.

Zaterdag 1 maart

's Ochtends wordt in Weiteveen vanaf tien uur de optocht van De Dördouwers gehouden. Startplaats is de Zuidersloot. De prijsuitreiking is om 14.00 uur en aansluitend vindt tot 19.00 uur het carnavalsfeest plaats. De carnavalsavond in Oes Café duurt van 21.00 tot 23.30 uur.

Om 13.30 uur begint in Zwartemeer de optocht van Carnavalsvereniging De Veentrappers. De meer dan 80 wagens stellen zich vanaf 11.00 uur op bij parkeerterrein De Plaatsen.
’s Avonds is het vanaf 20.30 uur feest in café De Nachtwacht met medewerking van dj Peter Hermans van Gigant FM. Leden hebben gratis toegang; niet-leden betalen 7 euro.

De plaatselijke optocht in Stiekelstad (Barger-Compascuum) begint om 14.00 uur bij de visvijver aan de Postweg en duurt tot 16.00 uur. De prijsuitreiking is om 17.00 uur in de feesttent. ’s Ochtends gaan Prins Iegel 49e, Prinses, hofdames en Raad van Elf en bestuur van ’t Stiekelzwien op ziekenbezoek in het Scheper Ziekenhuis. ’s Avonds vanaf 20.00 uur wordt het straatcarnaval gehouden in de kroegen, de feesttent en bij café De Kloeck. De toegang is gratis voor leden, niet-leden betalen 5 euro entree. Er zijn optredens van bands, artiesten en dj’s.

Carnavalsvereniging De Zeskante Steen houdt vanaf 14.00 uur een kindercarnavalsfeest in De Boogie Bar in Barger-Oosterveld. ’s Avonds begint om negen uur de grote carnavalsavond in De Bonte Koe. De zaal gaat open om 21.00 uur.

Zondag 2 maart

De grote carnavalsoptocht van Barger-Oosterveld vindt plaats op zondag. Deze optocht begint om 14.00 uur aan de Handelsweg en bestaat uit een bonte stoet van praalwagens, loopgroepen en individuele carnavalsvierders.

De Veentrappers houdt vanaf 14.00 uur in Zwartemeer de showmiddag met de dansmarietjes en een playbackshow.

In Stiekelstad (Barger-Compascuum) gaat ’t Stiekelzwien van 10.00 tot 15.00 uur op ziekenbezoek in eigen dorp. In café De Kloeck is het ’s middags en ’s avonds tijd voor een gezellig feest.

In Oes Café in Weiteveen houdt De Dördouwers van 20.00 tot 23.30 uur de gala-avond met optredens van diverse artiesten.

Maandag 3 maart

Traditioneel staat maandag, op Rosenmontag, de optocht van ‘t Stiekelzwien in Barger-Compascuum op het programma. Deze optocht met 80 praalwagens begint om 14.00 uur aan de Limietweg-Oost, met het traditionele kanonschot van dhr. Ananias uit Ter Apel.
Er zijn 20 wagens te zien die niet meedoen aan andere optochten in de gemeente Emmen. De prijsuitreiking is om 18.00 uur in de feesttent op de Dam. Na afloop van de optocht is er weer straatcarnaval in de kroegen en in de feesttent. De entree is gratis.

In Barger-Oosterveld staat ’s avonds onder leiding van De Zeskante Steen een verrassingstocht Duitsland op het programma. Overdag is het tijd voor puinruimen.

De Veentrappers houdt een carnavalsfeest bij De Dillehof in Klazienaveen. Aansluitend is het tijd voor Kleintje Carnaval in café De Nachtwacht.

Bij De Dördouwers in Weiteveen staat van 20.00 tot 23.30 uur de Prinsenavond op het programma. Deze is exclusief voor leden. De locatie is geheim.

Dinsdag 4 maart

Het einde van carnaval wordt tussen 20.00 en 24.00 uur in café De Kloeck in Stiekelstad (Barger-Compascuum) afgesloten. Een dag later is het opruimen en haring happen!

De Dördouwers in Weiteveen houdt van 20.00 tot 23.30 uur in Oes Café zijn carnavalsavond. Verkleed zijn is verplicht!

’s Ochtends gaat De Veentrappers op ziekenbezoek. ’s Avonds is in café De Nachtwacht in Zwartemeer tijd voor Vastenavond met medewerking van dj Roy. De aanvang is om 20.30 uur. Leden hebben gratis toegang; niet-leden betalen 7 euro entree.

Leden van De Zeskante Steen uit Barger-Oosterveld gaan vanaf 14.00 uur op ziekenbezoek. Vanaf 21.00 uur is tijd voor de afslutingsavond in café Melody. Een dag later is het vanaf 15.00 uur bij De Bonte Koe tijd voor haringhappen.

Meer weten?

Meer informatie over carnaval in Stiekelstad (Barger-Compascuum) staat op de website van ’t Stiekelzwien.

Ook carnavalsvereniging De Dördouwers uit Weiteveen vieren carnaval uitbundig met diverse feesten. Kijk op de website van De Dördouwers voor een overzicht.

De Veentrappers zijn ook internet te vinden, kijk daarvoor op deze website.

Carnavalsvereniging De Zeskante Steen is te vinden via deze website.

Optocht terugzien?

Foto's van Rosenmontag in 2013 zijn terug te zien via deze link en van de optocht in Barger-Oosterveld in 2013 via deze link.
Bekijk hieronder de reportage die Emmen.nu vorig jaar maakte van de Rosenmontag optocht in Barger-Compascuum.