Rechter: 'Schoonmaakondersteuning blijft behouden'

Emmen - De rechtbank heeft maandag 23 december een uitspraak gedaan over de algemene voorziening schoonmaakondersteuning Wmo en de hieraan gekoppelde tariefsbijdrage. De gemeente Emmen mag van de rechter doorgaan op de ingeslagen weg.

De tariefsbijdrage die de gemeente hanteert mag niet in de huidige vorm blijven bestaan. De gemeente gaat de uitspraak bestuderen en komt in januari met een reactie hoe zij met name met de tariefsbijdrage om wil gaan. Wethouder Jumelet zegt in een eerste reactie: “Onze inwoners houden de ondersteuning die zij nu ook ontvangen. Onze inzet is en blijft het bieden van schoonmaakondersteuning aan onze inwoners”.

Algemene voorziening

De algemene voorziening schoonmaakondersteuning is een voorziening van de Wmo. Sinds 1 januari 2013 werkt de gemeente Emmen met een nieuwe werkwijze. Het doel is voor iedereen hetzelfde: een schoon en leefbaar huis. Als mensen vragen hebben, kunnen ze bellen met het Zorgloket van de gemeente via 14 0591. Het zorgloket is weer bereikbaar vanaf maandag 30 december.
Meer informatie is te vinden op www.emmen.nl/wmo.

Uitspraak

De meervoudige kamer voor bestuursrechtelijke zaken van de rechtbank Noord-Nederland is gevraagd een principe-uitspraak te doen over de algemene voorziening schoonmaakondersteuning en de door de gemeente gehanteerde tariefsbijdrage. De uitspraak draagt bij aan het geven van duidelijkheid aan gemeenten op welke wijze voorzieningen ingericht mogen worden.