Verdachte moord André Lubbers vrij

Klazienaveen - De 25-jarige man uit Emmen die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op André Lubbers in augustus vorig jaar in Klazienaveen is vandaag vrijgelaten.

De rechtbank bepaalde woensdag, na een pro forma-zitting op dinsdag waarin zijn advocaat vroeg de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen, dat er ‘onvoldoende ernstige bezwaren zijn’ om hem nog langer vast te houden.

De zaak stond gisteren voor de vierde keer pro forma op de rol van de rechtbank. Omdat het onderzoek naar een Britse medeverdachte nog niet is afgerond, kan de rechtbank de moordzaak nog niet inhoudelijk behandelen.

De Brit, die ten tijde van de moord in Erica verbleef, is afgelopen zomer verhoord toen hij Groot-Brittannië vast zat voor iets anders. Hij wilde toen geen verklaring afleggen. Wel zegde hij volgens de officier van justitie toe ná zijn gevangenisstraf terug te komen naar Nederland. Omdat de Brit dat niet heeft gedaan, is vorige maand een Europees arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Volgens de officier is het onduidelijk wanneer hij aan Nederland wordt uitgeleverd. 'De Britse autoriteiten zijn compleet onvoorspelbaar', aldus de aanklager.

Omdat er nog zoveel onduidelijkheid is, vindt de rechtbank dat de medeverdachte niet langer de rechtszaak in de cel hoeft af te wachten. De Emmenaar, van oorsprong een Rus, heeft al elf maanden in voorarrest gezeten.

De officier vroeg de rechtbank hem niet vrij te laten, maar gaf ook toe dat de zaak tegen hem ‘geen gelopen race is’. Ondanks dat er bloed van de verdachte op een broek van Lubbers op de plaats delict is gevonden, is nog lang niet zeker dat het hem was die Lubbers heeft doodgeschoten. Volgens de officier zijn er nog veel onduidelijkheden in de zaak.

De 68-jarige Lubbers werd op 11 augustus dood gevonden in zijn woning boven zijn reclamezaak in Klazienaveen. De verdachte heeft vanaf zijn aanhouding in november vorig jaar ontkend dat hij de moord heeft gepleegd. Volgens zijn advocaat blijkt ook uit telefoongegevens van zijn cliënt dat hij ten tijde van de moord, tussen drie en vier uur ’s nachts helemaal niet in Klazienaveen was.

Naast de Emmenaar zijn ook twee broers van 24 en 28 uit Emmen nog verdacht in de moordzaak, maar zij zitten al sinds januari niet meer vast. Het kan nog wel maanden duren voor de rechtbank zich opnieuw over de zaak buigt (ADP).