Marktplein wordt stuk groener

Emmen – Het marktplein wacht een ingrijpende metamorfose. Dinsdagmiddag werd het voorlopig ontwerp van het nieuwe plan tijdens een inloopmiddag in de Grote Kerk gepresenteerd aan de bevolking.

Het gebied dat grofweg tussen het gemeentehuis, de ING-bank, de ingang van de dierentuin en Stadshotel Boerland ligt zal grondig op de schop gaan. Zo komt er een compleet nieuwe bestrating en zal het plein ook een stuk groener worden door de toevoeging van meer groen. De reacties van de inwoners van Emmen zal de gemeente verwerken in een definitief ontwerp. De kosten voor het nieuwe marktgebied bedragen 8,8 miljoen euro. Daarvan is 1,3 miljoen bestemd voor de vervanging van een deel van het huidige rioolsysteem, dat nog uit de jaren dertig stamt. De helft komt uit Europese subsidies.

Visualisatie

Tijdens de bijeenkomst konden bezoekers naast foto-impressies ook middels een 3D visualisatie een goed idee krijgen van het toekomstige uiterlijk van het Marktplein. Zo verdwijnt de grijze stadsvloer en wordt deze vervangen door gebakken, rode stenen. Een deel van de nieuwe stenen lichten op in het donker. Deze geven looproutes aan tussen de Vlinderpassage en de Hema en de toekomstige parkeergarage aan de Westerstraat.

De verlichting, bestaande uit kostenbesparende led-verlichting, zal aan de lagere boomtakken van het aanwezige groen worden bevestigd. Verder komen rondom de Grote Kerk 45 extra bomen. Voor eethuis De Lelie komt een door groen en natuursteen omzoomd terras dat bestaat uit houten vlonders. Het plein blijft qua oppervlakte hetzelfde, dus de markten boeten niet in aan ruimte.

Aan de kant van de Hoofdstraat van de Grote Kerk komen een trappartij en een beukenhaag die de contouren van het godshuis volgen. Het vernieuwde plaveisel strekt zich uit tot aan de ingang van de huidige dierentuin en de drie aangrenzende villa’s. De bloemenklok, die als eerbetoon aan wethouder Roelof Zegering Hadders in 1978 werd geplaatst, gaat verhuizen naar een plek tussen villa Lindenhof en het Hospershuis. De waterpartij en de omstreden treurwilg voor de villa zullen verdwijnen. Net als het Hospershuis en de op termijn gerestaureerde Drommedaar staat de Lindenhof straks met de voeten op de verharde weg.

Muziekkoepel

Een heikel punt is de muziekkoepel in het midden van het marktplein. Inmiddels is deze omzwachteld in wit plastic. Wat de exacte plannen zijn voor het bouwwerkje, is nog niet bekend. Opvallend genoeg komt hij niet voor in de 3D-visualisatie. Maar dat wil niet zeggen dat het bouwwerk definitief verdwijnt van de huidige plek, aldus de gemeente. Mogelijke nieuwe locaties voor de koepel, zoals het toekomstige mensenpark, worden ook overwogen.

Het huidige busstation aan het marktplein krijgt straks ook een totaal nieuw aangezicht. De huidige constellatie gaat volledig verdwijnen en plaats maken voor een bescheidener stopplaats, die uit enkel twee halteplaatsen zal bestaan. De opzet van de huidige lijndiensten zou vooralsnog niet te hoeven worden aangepast.

Nieuw kunstwerk

Bijzonder is de toevoeging van een nieuw kunstwerk op het Marktplein, dat in een rechte lijn komt te liggen met het oorlogsmonument en de ingang van de Grote Kerk. Een uit staal opgetrokken deurpost met twee openstaande deuren zullen er worden geplaatst. Het kunstwerk refereert aan het voormalige gemeentehuis, dat tot 1975 op deze locatie heeft gestaan.

De totale verbouwing van het Marktplein moet eind 2014 zijn voltooid.