Rechter: 'Autokrassen was schreeuw om hulp'

Assen - Het bekrassen van 57 auto's door de 59-jarige Antonie K. uit Emmen was een schreeuw om hulp. Dat oordeelde de rechtbank in Assen vrijdag. De man kreeg behalve zijn celstraf van 15 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, een verplichte behandeling.

De man bekraste vanaf maart 2012 in zijn woonplaats een jaar lang auto's. De wagens werden aan beide zijden van voor naar achter gekerfd. Bij de politie rolden 755 aangiften binnen. Hiervan waren 57 vernielingen aan de Emmenaar toe te schrijven.
Camerabeelden legden de werkzaamheden van de man vast. Hij werd gevolgd en op 16 maart op heterdaad betrapt. Hij bekende meteen. Hij zei de wagens te vernielen om zijn frustraties te ontladen. Zijn leven was één opeenstapeling van ellende, was zijn verklaring.

Uit het psychologisch onderzoek kwam naar voren dat de man kampt met ziekelijke geestesstoornissen en een gebrekkige ontwikkeling. De daden kunnen hem daarom in verminderde mate worden aangerekend. Deze conclusie nam de rechtbank over. De man moet de gedupeerden een schadebedrag van in totaal ruim 15.000 euro betalen.