Eis: 15 maanden cel voor autokrasser

Emmen - Het Openbaar Ministerie in Assen heeft 15 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 59-jarige man uit Emmen. Hij wordt verdacht van het bekrassen van auto's in zijn woonplaats.

De man erkende vanaf maart 2012 een jaar lang een groot aantal auto's te hebben bekrast. Bij de politie rolden 755 aangiftes binnen. Een klein deel hiervan kan volgens justitie de Emmenaar worden aangerekend.

In de wijken waar veel auto's werden bekrast, zijn camera's opgehangen. Zij legden vast hoe hij zich 's nachts opvallend ophield bij geparkeerde auto's. Hij werd gevolgd en op 16 maart betrapt.

De man bekende meteen en zei opgelucht te zijn dat hij was opgepakt. Naar eigen zeggen vernielde de man auto's om zijn frustraties te ontladen. Zijn leven was één opeenstapeling van ellende. Zijn eerste echtgenoot overleed in 1982 en zijn tweede in 1988, de kinderen werden uit huis geplaatst, hij kon moelijk een dak boven het hoofd vinden en leefde al zes jaar zonder gas en licht. In Emmen werd hij uitgemaakt voor zwerver en kinderlokker. De man wilde graag werken, maar zei dit niet te mogen nadat hij volledig was afgekeurd.

Letter V

De spanningen kon hij niet meer de baas en tijdens slapeloze nachten trok hij met een schroevendraaier door Emmen. De meeste wagens werden van voor naar achteren bekrast. Soms kraste de man de letter V die stond voor vrijheid of een kruis. Op één auto schreef hij het cijfer 1000 dat volgens hem stond voor '1000 euro beloning te weinig'. Volgens hem was de uitgeloofde beloning om de mysterieuze autokrasser te pakken te laag.

Uit het psychologisch onderzoek bleek dat de man verminderd toerekeningsvatbaar moet worden verklaard. De officier stelde voor hem in zijn proeftijd verplicht te laten behandelen. Ook eiste hij dat de man de ruim 85.000 euro gemaakte schade betaalt.

De rechtbank doet 5 juli uitspraak. (ADP)