Maagchirurg in november opnieuw voor rechter

Emmen – De rechtbank in Assen wil de strafzaak tegen voormalig maagchirurg Nick Reijnen in november behandelen. Dat bleek dinsdag tijdens een pro formazitting in de zaak van de 61-jarige voormalige arts van het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

De in Duitsland wonende Reijnen was dinsdag wel bij de zitting, maar kwam niet aan het woord. Hij wordt verdacht van mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg, omdat hij tijdens een operatie een wondgaasje in de buik van een patiënte zou hebben laten zitten. Ondanks dat OK-personeel hem erop wees dat er bij het tellen van de gaasjes na de operatie één ontbrak, zou de in opspraak geraakte arts niet hebben ingegrepen. Ook wilde hij geen rontgenfoto’s laten maken.

Toen de vrouw, die in februari 2009 onder het mes ging om een maagbandje te laten verwijderen, een week na de operatie voor controle kwam, zou de arts de grote zwelling op haar buik hebben afgedaan als een bloeduitstorting. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had de vrouw drie maanden lang hevige pijn vanwege zwellingen en ontstekingen in haar buik.

De advocaat van Reijnen wil graag een andere chirurg uit het Scheper Ziekenhuis en een OK-medewerkster horen als getuigen. Ook wil hij drie getuigen-deskundigen horen: een radioloog, een microbioloog ennog een chirurg. De rechtbank ging daarmee akkoord. De verhoren worden gedaan bij de rechter-commissaris.

Na drie jaar vooronderzoek door het OM is de zaak van het wondgaasje de enige waarin Reijnen strafrechtelijk wordt vervolgd. Er deden de afgelopen jaren nog zestien andere ex-patiënten en nabestaanden van overleden patiënten aangifte van dood door schuld of mishandeling. Die zaken zijn geseponeerd, omdat daarin volgens het OM te weinig bewijs is tegen de voormalige chirurg. (ADP)