Autokrasser voor de rechter

Emmen - De 59-jarige verdachte van het bekrassen van auto's in Emmen moet op vrijdag 21 juni voor de meervoudige strafkamer de rechtbankin Assen verschijnen.

De Emmenaar werd op 16 maart op heterdaad betrapt en zal worden vervolgd voor vernieling. Na zijn aanhouding is onderzoek ingesteld naar 532 aangiften van vernieling van auto's in Emmen. Het Openbaar Ministerie gaat in totaal 57 bewijsbare zaken vervolgen. De man heeft tijdens zijn verhoor een bekentenis afgelegd en verklaard uit een bepaalde frustratie gehandeld te hebben.

De verdachte zit in voorlopige hechtenis en wordt in opdracht van de officier van justitie onderworpen aan een gedragskundigonderzoek.

In de andere 475 zaken is naar mening van het Openbaar Ministerie onvoldoende wettig en overtuigend bewijs om de zaken aan dezelfde verdachte te linken. De verdachte kan zich bijvoorbeeld veel zaken niet meer herinneren.

Daarnaast zijn in het begin veel aangiften gedaan via het internet. Deze zaken zijn bewijstechnisch lastig te koppelen aan de verdachte omdat er ter plaatse geen sporenonderzoek is uitgevoerd.

Verder heeft het onderzoek ook andere signalementen van daders opgeleverd maar dit heeft niet geresulteerd in de aanhouding van andere verdachten.

Op donderdagavond 30 mei wordt een inloopavond georganiseerd op het politiebureau in Emmen waar de gedupeerden van de 57 zaken zich kunnen melden. Zij kunnen zich hier voegen in de strafzaak. Dit houdt in dat zij schade kunnen gaan verhalen op de verdachte via het strafproces. De rechter doet uiteindelijk een uitspraak over de gevorderde schade.

De mensen hebben hiervoor een persoonlijke uitnodiging gekregen van de afdeling Slachtofferzaken van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.

Over de zaken waarin geen strafvervolging kan plaats vinden, worden de betrokken ook per brief geïnformeerd. Alle brieven worden vandaag verstuurd.