Ex-maagchirurg vervolgd voor veroorzaken zwaar lichamelijk letsel

Emmen/Meppel - Nick Reijnen, de omstreden voormalige maagchirurg van het Scheper Ziekenhuis in Emmen, wordt door justitie vervolgd voor het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. De zaak dient 18 juni in Assen. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Tegen de arts zijn in de afgelopen jaren 17 aangiften binnengerold. In zes zaken was de patiënt overleden en werd aangifte gedaan van dood door schuld. In de overige 11 aangifte was er sprake van zwaar lichamelijk letsel door schuld. Door onzorgvuldig handelen van de arts zou ernstig letsel zijn ontstaan.

Het Openbaar Ministerie heeft 16 aangiftes tegen de chirurg geseponeerd, omdat in deze zaken onvoldoende is vast komen te staan dat de chirurg strafbaar heeft gehandeld. Ook is er onvoldoende bewijs geleverd dat de dood of het ernstig letsel is ontstaan door het directe handelen van de chirurg.

Vandaag komen bij het Openbaar Ministerie in Groningen alle aangevers bijeen voor een speciale bijeenkomst over het onderzoek. De zaaksofficieren van justitie en het onderzoeksteam van de politie geven een toelichting op het verloop van de strafzaak en het onderzoek.

Gaasje

In de ene zaak, die wel wordt vervolgd, is in de wond een gaasje achtergebleven dat voor complicaties heeft gezorgd.

Het ziekenhuis in Emmen ontsloeg de maagchirurg in 2009, na een intern onderzoek waaruit bleek dat er bij veel maagverkleiningsoperaties fouten waren gemaakt en onzorgvuldig was gehandeld. Het ziekenhuis kreeg 27 schademeldingen binnen.