Ex-chirurg Scheper Ziekenhuis wordt niet in alle gevallen vervolgd

Emmen/Meppel - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in elk geval in drie gevallen een voormalige maagchirurg van het Scheper Ziekenhuis in Emmen niet vervolgen voor medische missers. Dat hebben nabestaanden vandaag laten weten aan het ANP.

Uit het strafrechtelijk onderzoek naar de chirurg, dat ruim drie jaar in beslag heeft genomen, is niet gebleken dat de voormalige chirurg 'noodzakelijkerwijs onzorgvuldig' heeft gehandeld, aldus het OM in een brief aan een vrouw uit Meppel die haar man in 2009 op de operatietafel verloor. Toen ontstond een complicatie die 'helaas vaker voorkomt bij complexe maagverkleiningsoperaties', zo staat te lezen in de brief.

Schadebedrag

Het Scheper Ziekenhuis heeft juist in deze zaak aansprakelijkheid erkend en een schadebedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Maar er is volgens het OM geen bewijs dat R. strafrechtelijk verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dood van de man.

De nabestaanden en slachtoffer reageren boos en verdrietig over dit besluit. Herma Petersen, die in maart 2009 haar man verloor op de operatietafel in Emmen, kreeg onlangs in een civiele procedure haar volledige gelijk. Op alle fronten erkende het Scheper Ziekenhuis in Emmen dat er tijdens en na de operatie van Petersen onzorgvuldig en nalatig is gehandeld. 'Ik heb het gevoel dat de chirurg de hand boven het hoofd is gehouden', meende Herma.  In haar brief staat dat dergelijke operaties grote risicio's met zich meebrengen. Eén daarvan is dat de naden gaan lekken. Herma's man overleed doordat de maaginhoud de longen inlekte. Hij overleed aan een klaplong, omdat de hartspier het begaf.

Volgens advocaat P. Jagersma, die Herma bijstond tijdens de civiele procedure heeft het ziekenhuis alle verantwoordelijkheid genomen voor alles wat mis is gegaan tijdens en na de operatie van Petersen. 'Het valt niet meer na te gaan hoe de chirurg te werk is gegaan. Na de operatie heeft het personeel onvoldoende gehandeld en slecht met elkaar gecommuniceerd. De lekkage bij deze patiënt is daardoor te laat opgemerkt en is hij daardoor overleden. Het strafrechtelijk vooronderzoek richt zich alleen op de chirurg, en er is blijkbaar onvoldoende bewijs dat de man nalatig zou hebben gehandeld en strafrechtelijk vervolgd moet worden.'

Dinsdag houdt het openbaar ministerie een bijeenkomst voor alle aangevers. Dan wordt ook bekend gemaakt of de omstreden maagchirurg wel of niet wordt vervolgd. (ADP/ANP)