Marchien Brons: 'Nominatie is voor bibliotheek enorme opsteker'

Emmen – De organisatie heeft de negen genomineerden in de Zaak van het Jaar verkiezing bekendgemaakt. In Emmen.nu komt nu wekelijks één van de genomineerden aan het woord. Deze week Marchien Brons van de plaatselijke bibliotheek.

Wie is Marchien Brons?
Directeur

 

Als directeur werkzaam sinds?
2007


Waar bent u gevestigd?Bibliotheken in Emmen-centrum, Emmen-Emmerhout, Klazienaveen, Emmer-Compascuum, Nieuw-Amsterdam en Schoonebeek. Daarbij: 2 bibliobussen die 66 locaties per week bezoeken,  13 uitleenposten in wijkcentra en tehuizen.  Verder werken wij veel buiten de deur: bijvoorbeeld op scholen en peuterspeelzalen.

Hoeveel medewerkers telt de bibliotheek?
We werken met  60 betaalde krachten, bijna allemaal part-timers, en ongeveer 100 vrijwilligers.

Hoe bent u ooit begonnen met of binnen het bedrijf?
Bibliotheek Emmen bestaat inmiddels 63 jaar en is ooit begonnen vanuit particulier initiatief. In het jubileumboek  ‘Lezen op het zand en in het veen’, verschenen in 2010, is de 60-jarige geschiedenis van de Emmense bibliotheken beschreven. Het boek is uiteraard te leen in de bibliotheken. Zelf draag ik, vanuit diverse functies, al 37 jaar bij aan deze geschiedenis.

Wat is de sfeer en cultuur binnen het bedrijf?
• Een bedrijf waarin alles draait om dienstverlening: ‘we zijn er voor de klant’.
• Een bedrijf dat duidelijk van waarde wil zijn voor al onze inwoners en dat een belangrijke rol vervult in onze samenleving als culturele voorziening, dat actief bijdraagt aan de ontwikkelingskansen van mensen, dat inspireert,  en mensen, informatie en cultuur met elkaar verbindt……

Wat is uw leiderschapsstijl?
Gericht op vernieuwing en teamwerk, waarin de medewerkers vooral hun sterke kanten kunnen benutten,  en alles in het licht van ‘we zijn er voor de klant’.

Denkt u zelf een aanvulling te zijn voor Emmen?
Niet alleen een aanvulling: de bibliotheek is een basisvoorziening voor de Emmense inwoners. Meer dan de helft van alle inwoners is lid of maakt op andere wijze gebruik van de bibliotheek!

Waarom zouden mensen juist bij u moeten komen?
De bibliotheek is een openbare voorziening waar het heel prettig is te zijn, voor iedereen toegankelijk, waar je anderen kunt ontmoeten bv met een kopje koffie of een lekkere lunch, waar je kunt lezen, lenen, luisteren, internetten, werken, kijken en praten, en waar altijd wel iets te ontdekken valt.

U bent genomineerd voor 'Zaak van het Jaar', wat vind u daarvan?
De nominatie is natuurlijk al een geweldige opsteker voor ons allen: zeker nu er erg hard gewerkt is aan de vernieuwde bibliotheek. Het is een extra stimulans om zo goed mogelijk onze klanten van dienst te zijn.

Waarin onderscheidt u van de rest van de genomineerden?
Tsjaa…. de bibliotheek is natuurlijk uniek in haar soort. In het kader van 'Zaak van het Jaar' zou je de bibliotheek  als een ‘vreemde eend in de bijt’ kunnen beschouwen, maar in het kader van ondernemerschap is bibliotheek  Emmen een bedrijf dat zeker actief meewerkt om, onder meer samen met de ondernemers, het centrum van Emmen bloeiend en boeiend te laten zijn.

Waarom zou u moeten winnen?
Als u het voorgaande leest is dat dan genoeg motivatie?

Heeft u ooit een gouden tip in ondernemerschap gekregen? En heeft u een tip voor de ondernemers?
Voor mij zit het meer in voorbeelden: ondernemende, inspirerende mensen, die hun succesverhalen - maar ook over de debacles -  enthousiast kunnen vertellen. En benut de kansen die zich voordoen, en dat hoeft niet altijd om grote dingen te gaan. Hele mooie dingen kunnen ook in kleine zaken zitten. Overigens: verzamelt u al de speciale boekenleggers die de bibliotheek samen met de ondernemers van centrum-noord uitgeeft? Het hele jaar nog in een beperkte oplage verkrijgbaar – elke maand een andere. Bij de winkels in het oude centrum èn in de bibliotheek kunt u ze krijgen. Zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Wat is opvallend geweest in 2012 voor uw zaak?
Voor Bibliotheek Emmen was het meest in het oog springend de metamorfose die de centrale bibliotheek heeft ondergaan. Een nieuwe inrichting en een geheel andere wijze van presenteren, gebaseerd op het retail-principe. Vooral door het frontaal presenteren van de boeken in plaats van alleen maar  ruggetjes op de rij, en het plaatsen in ‘werelden’ heeft de bibliotheek  een heel ander uiterlijk gekregen. En dan onze medewerkers: nu duidelijk herkenbaar in hun nieuwe bedrijfskleding: niet meer hoeven vragen ‘werkt u hier?’

Heeft u nog bijzondere plannen voor 2013?
We zitten altijd vol plannen, maar jammer genoeg zijn er ook beperkingen. We willen heel graag in het nieuwe seizoen ook op zondagmiddag open, in elk geval tijdens de koopzondagen.  Maar daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. We zullen er met alle creativiteit naar kijken en proberen het mogelijk te maken. Als u nog tips heeft…..

Zet u social media actief in?
Vanzelfsprekend! Ook dit is informatie, dat naast de traditionele vormen een plaats heeft in de samenleving. En we doen meer dan zelf actief inzetten: we leren ook anderen hoe dit te gebruiken.  O.a. door het geven van workshops omgaan met Facebook en Twitter.  Op ‘mediawijsheid’-gebied valt nog veel te doen.