Bijeenkomst voor slachtoffers ex-maagchirurg

Emmen/regio - Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft alle mensen die aangifte hebben gedaan tegen een voormalig maagchirurg van het Scheper Ziekenhuis uitgenodigd voor een bijeenkomst waar een toelichting wordt gegeven op de uitkomsten.

De bijeenkomst vindt morgenochtend plaats bij het Openbaar Ministerie in Groningen.

Alle ex-patiënten hebben vorige week een persoonlijke brief ontvangen met een gemotiveerde beslissing ten aanzien van hun aangifte.

Tijdens de bijeenkomst geven zaaksofficieren van justitie en vertegenwoordigers van de politie een toelichting op het onderzoek, de keuzes die daarin gemaakt zijn, de genomen vervolgingsbeslissingen en de voortgang van de strafzaak.

Aansluitend is er een bijeenkomst voor de media.

Voorgeschiedenis en verdenking

In januari 2010 is het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen voormalig chirurg Nick Reijnen van het Scheper Ziekenhuis. Die voerde de bewuste operaties in 2008 en 2009 uit.

Er zijn in totaal zeventien aangiften opgenomen. Zes aangiften zijn gedaan door nabestaanden van slachtoffers die zijn overleden en elf aangiften zijn afkomstig van slachtoffers die aangeven ernstig letsel te hebben overgehouden aan de maagoperatie.

Het onderzoek is uitgevoerd door een onderzoeksteam van de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie. Daarnaast is veelvuldig contact geweest met het Expertisecentrum Medische Zaken van het Openbaar Ministerie (EMZ) in Rotterdam.

Het onderzoek naar het handelen van de chirurg heeft (onder meer) lang geduurd, omdat diverse medisch deskundigen zich over de situatie van de ex-patiënten hebben moeten buigen. Daarna moest de verdachte zelf diverse malen aanvullend gehoord worden.