Gemeente Emmen verzuimde een besluit te sturen

Emmen – Uit de uitspraak van de meervoudige kamer van de sector bestuursrecht Noord-Nederland over de beroepszaken rond de herindicatie huishoudelijke hulp blijkt dat de gemeente Emmen heeft verzuimd de cliënten eind 2012 een besluit te sturen.

 

Daarin zou moeten staan staat dat men op basis van de beschikking een algemene of individuele voorziening (maatwerk) in 2013 krijgt. Gemeentelijk advocaat B. de Leest liet weten dat deze procedurele fout het college vervelend vindt. Het college zal voor cliënten die in beroep zijn gegaan een nieuw besluit nemen.

Wethouder Henk Jumlet: "Vier klanten hadden bezwaar aangetekend. Er liggen nog 53 zaken op de plank. De gemeente komt spoedig met een besluit."

70 procent van de WMO-klanten zijn in de gemeente Emmen wat huishoudelijk hulp betreft er in uren op achteruit gegaan.  
 

De rechter achtte donderdag wel de gehanteerde overgangstermijn zorgvuldig en de rechtbank bevestigt dat de regels voor het indiceren in 2012 (het gemeentelijke normenkader) passen binnen de beleidsvrijheid die het college heeft. De gemeente kan de nieuwe aanpak rondom de ‘algemene voorziening schoonmaakondersteuning’ voortzetten. Hierbij gaat het om het resultaat ‘een schoon en leefbaar huis’. Wanneer mensen vinden dat zij meer ondersteuning nodig hebben, kunnen zij altijd een gesprek aanvragen bij de gemeente Emmen.