Drie op een rij voor FC Emmen

Emmen - FC Emmen heeft de smaak te pakken. De 3-1 zege die het maandagavond op Excelsior behaalde, was al weer de derde achtereenvolgende driepunter. Ruud ter Heide met twee en Wout Weghorst met eentje waren de doelpuntenmakers.

Belangrijk voor de positieve ontwikkeling bij FC Emmen is zonder twijfel de terugkeer van spits Ruud ter Heide. Hij nam twee doelpunten voor zijn rekening waarmee zijn totaal op zes werd gebracht. Vijf daarvan scoorde hij in de laatste vijf duels en ook vijf maal scoorde hij de belangrijke eerste goal voor zijn ploeg. In een eerdere fase van de competitie scoorde FC Emmen vaak moeizaam en liep meestal achter de bekende feiten aan. Wel had het in de persoon van Kelvin Maynard, tegen Excelsior niet van de partij, iemand die in de slotfase als breekijzer kon fungeren maar scoren in de eerste helft deed het te weinig. Ruud ter Heide heeft dat probleem kennelijk opgelost wat de ploeg meer zekerheid biedt.

Laatste zetje

In de eerste helft moest FC Emmen al na veertien minuten Norair Mamedov missen die met een spierverrekking uitviel en werd vervangen door Kay Velda. Velda deed gelijk een paar opvallende dingen zoals een vrije trap die net over ging en een schot voorlangs die een hoekschop opleverde. Drie minuten later sloeg Ruud ter Heide voor het eerst toe. Een zeer lange bal van Antoine van der Linden belandde bij Eldridge Rojer  die de bal over doelman Deckers lobde waarna Ter Heide het laatste zetje gaf. Het was een duel met kansen over en weer. Zo moest Antoine van der Linden redding brengen toen Peter van der Vlag was geklopt en liet Excelsior spits Mick van Buren op slag van rust een grote kans op de gelijkmaker liggen.

'Goed moment'

Na de thee gaf Excelsior aanvankelijk de toon aan. Van Buren wandelde door het centrale deel van de Emmer defensie maar hield er slechts een corner aan over. Een minuut later stond hij in vrije positie maar kreeg de bal wederom niet langs de Emmer sluitpost. Bij FC Emmen liep het ondertussen totaal niet meer. De ploeg leek aan verlammingsverschijnselen te lijden want de duels gingen vaak onnodig verloren en aan opbouwen viel helemaal niet te denken. De 2-0 van Ruud ter Heide viel in dat licht precies op tijd. Jubilaris Said Bakkati was weer de aangever en Ter Heide kopte fraai in: 2-0. 'Dat was een goed moment', verzuchtte Joop Gall.

FC Emmen herstelde zich enigszins en kreeg door Marvin Wijks een kans op de derde goal maar de vleugelspits raakte de binnenkant van de paal. Drie minuten voor het verstrijken van de negentig minuten verkleinde Daan Blij de achterstand tot 2-1 en werd vervolgens als beloning gewisseld. Met nog drie minuten plus drie minuten extra tijd leek FC Emmen het nog moeilijk te kunnen krijgen tot de voor Ruud ter Heide ingevallen Wout Weghorst met een geweldige uithaal de stand in de negentigste minuut op 3-1 bracht. De klus was geklaard.