FC Emmen moet Bikkel halve ton terugbetalen

Emmen - FC Emmen moet Bikkel Dienstverlening Hoogeveen een investering van 50.000 euro terug betalen. Dat heeft de rechter in Assen woensdag beslist.

Het bedrag had Bikkel in 2011 als een financiële injectie gestoken in het spelersfonds van de club. Met dit geld participeerde Bikkel in de transferrechten op de spelers van FC Emmen. Deze overeenkomst gaf Bikkel recht op een jaarlijkse rente en een percentage van de netto-opbrengst van de verkoop van de spelers.

Zwaar weer

Kort na deze investering kwam aan het licht dat de voetbalclub in financieel zwaar weer verkeerde. Het spelersfonds was daardoor genoodzaakt in april 2012 de transferrechten voor 1 euro aan FC Emmen te verkopen. Hierdoor werd de participatie van Bikkel waardeloos. Op het moment van de overeenkomst was Bikkel niet op de hoogte van de financiële toestand van de voetbalclub. 'Dan was deze overeenkomst nooit gesloten', aldus Bikkel. Het bedrijf vorderde dit bedrag wegens dwaling, ongerechtvaardigde verrijking of onrechtmatige daad terug.

'Onjuist geïnformeerd'

FC Emmen meende echter dat de argumenten van Bikkel geen hout sneed. Bikkel had immers zaken gedaan met de dochteronderneming; het spelersfonds Trots van Drenthe CV. De voetbalclub kan dan immers, aldus FC Emmen, niet worden aangesproken over de gemaakte afspraken en toezeggingen die tussen de CV en Bikkel zijn gedaan. Aangezien de CV destijds werd geleid door Gerrit Volkerts die in 2011 ook directeur van FC Emmen was, oordeelde de rechter anders. Alle correspondentie over deze overeenkomst was afkomstig van het bestuur van de voetbalclub. Bikkel mocht er dan, volgens de rechter, erop vertrouwen dat hij zaken deed met FC Emmen.

Uit niets blijkt dat Bikkel juist is geinformeerd over de financiële zaken van de voetbalclub. Bikkel kan volgens de rechter met succes een beroep doen op dwaling en stelde woensdag FC Emmen in het ongelijk.