FC Emmen laat werklozen voetballen

Emmen - Voetbalclub FC Emmen helpt werkzoekenden aan een baan. Net als 29 andere profclubs doet zij mee aan de Dutch Career Cup, een initiatief van stichting Life Goals, UWV en USG Restart.

Ook SC Veendam, FC Groningen, sc Heerenveen en Ajax doen mee aan dit project. De clubs verlenen faciliteiten en zorgen voor kleding en trainers. Daarnaast zijn bedrijven uit de businessclub mogelijk nieuwe werkgevers voor de deelnemers.

De Dutch Career Cup is inmiddels aan het tweede seizoen bezig en zegt dat van de tot nu toe 350 deelnemers de helft een passende betaalde baan heeft gekregen.

Dertig weken trainen

Jongeren met een Wajong uitkering die op zoek zijn naar gepast werk, en enthousiast worden van voetbal melden zich aan voor de Dutch Career Cup. Talent voor voetbal hoeft men niet te hebben, maar voldoende motivatie voor het vinden van een baan en het trainen bij de voetbalclub is belangrijk. Dertig weken lang trainen de jongeren bij hun favoriete club in de buurt en nemen zij deel aan vier landelijke toernooidagen. Bij FC Emmen loopt het project sinds afgelopen oktober. Momenteel is er een groep van zeven spelers die twee maal per week de training volgt. Dat gebeurt onder leiding van FC Emmen jeugdtrainer John Doek.

'Het project bestaat niet alleen uit voetballen, maar vooral het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn op de werkvloer staat centraal', zegt Doek. 'Samenwerken, communiceren, zelfvertrouwen, en zelfbeheersing: het zijn allemaal vaardigheden die door voetbal verder ontwikkelt kunnen worden en daarnaast belangrijk zijn tijdens het werken. Na de training worden de spelers begeleid door jobcoaches Jan Korte en Michiel Schouwenaar die bijvoorbeeld zaken als hoe te solliciteren bespreken. Het heeft succes, in Assen loopt het al iets langer en daar hebben zeven van de negen deelnemers inmiddels een baan gekregen. Bij ons is er al eentje.'

Toernooi

Het Dutch Career Cup team van FC Emmen neemt op vrijdag 1 maart deel aan het landelijke toernooi dat Stichting Life Goals in samenwerking met Vitesse Betrokken organiseert bij voetbalvereniging DVV te Duiven.

Op bovenstaande foto staan Sieto de Haan, Ramon Tiegelaar, Gerjan van der Zee, Daniel Beugelink, Rodney Bergsma en Roelof Rass.

Voor meer informatie over de Dutch Career Cup, of het aanmeldingsformulier voor deelname aan het project, zie: www.dutchcareercup.nl