Wildlands Foto van de Week - 2

Nancy Troquet-Eering uit Purmerend maakte de Wildlands Foto van de Week. Op de foto een liefdevol plaatje van een mantelbaviaanmoeder in een innige omhelzing met haar kind.

Een mantelbaviaan wordt geboren na een periode van vijf tot zes maanden dracht. De eerste drie weken houdt het kleintje - nog bijna zwart qua vacht - zich stevig vast aan de moeder. Wanneer het jong ouder en ondernemender wordt, moet moederlief het jong goed in de gaten houden. Soms houdt ze het jong aan de staart vast, zodat het niet kan weglopen óf door een ander mannetje kan worden weggeroofd. Jonge mannetjes kidnappen soms kleintjes in een poging om diens moeder aan zich te binden. Zo begint een jonge mannetjesbaviaan een eigen harem. Hij verleidt een vrouwtje om hem te volgen of hij dwingt door met geweld hun jong te stelen. Best logisch dus dat deze moeder op de foto van Nancy haar kind zo stevig vasthoudt!

Mantelbavianen zijn (h)echte groepsdieren. De haremleiders nemen de leiding en zijn de baas over de vrouwtjes. Ze bewaken die vrouwtjes goed tegen andere mannetjes. In Wildlands leven zo’n 120 mantelbavianen, ook wel een clan genoemd. Deze clan bestaat weer uit ongeveer zes harems. Mannetjes binnen een clan respecteren doorgaans elkaars harem met ‘bezit’ van vrouwtjes. Maar als een vrouwtje niet heel dol is op haar haremleider, is de kans groter dat zij door een andere man weggekaapt wordt.

Meedoen

Wildlands is vanwege de huidige coronamaatregelen tijdelijk gesloten, maar ben jij vorig jaar nog in het park geweest, heb je toen een mooie foto gemaakt en wil je meedoen aan deze verkiezing? Stuur jouw horizontale foto van ten minste 1 MB - voorzien van volledige naam en woonplaats - naar foto@wildlands.nl