Wildlands Foto van de Week - 51

Rianne Rosing uit Stadskanaal stuitte op deze nieuwsgierige pinguïn in Wildlands. Deze blik onder water levert haar de Wildlands Foto van de Week op. De koele, frisse kleuren en mooie perspectief op het dier, maken het een foto waar je naar blijft kijken.

Een pinguïn is een vogel, maar kan niet in de lucht vliegen. Bij de pinguïns in Nortica kun je door een groot raam zien hoe ze onder water zwemmen. En dan lijkt het wel net alsof ze vliegen! Ze gebruiken hun vleugels als flippers en zoeven met hun gestroomlijnde lichaam soepel door het water. Het lichaam van de pinguïn is aangepast aan het leven in het water. De pinguïn heeft een smalle snavel, een iets bredere kop, gevolgd door een smallere nek en een breed lichaam. Samen met de veren zorgt deze ‘torpedostructuur’ ervoor dat de pinguïn hoge zwemsnelheden kan bereiken.

Speciale zwemtechniek

Door gebruik te maken van een speciale zwemtechniek, genaamd ‘tuimelen’, kunnen humboldtpinguïns een snelheid van 12 kilometer per uur behalen. Als ze tuimelen springen ze om de 30 á 40 meter boven water. Ze besparen op deze manier veel energie, omdat ze dan minder weerstand van het water hebben. Met vet uit een klier bij zijn staart, smeert de pinguïn zich in, waardoor het verenpak waterdicht en ook nog warm is in het koude water.

De humboldtpinguïn is een van de kleinste pinguïnsoorten en helaas ook een bedreigde diersoort. Naast natuurlijke vijanden heeft de pinguïn misschien nog wel het meest te vrezen van de mens. Hun leefgebied wordt bedreigd door olievervuiling en overbevissing.

Meedoen

Heb jij Wildlands bezocht, daar een mooie foto gemaakt en wil je meedoen aan deze verkiezing? Stuur jouw horizontale foto van ten minste 1 MB - voorzien van jouw volledige naam en woonplaats - naar: foto@wildlands.nl