Aantrekkelijker voor arbeidsmarkt met extra rijbewijs

Aangeboden door: verkeersschoolwesseldijk.nl

Bij verschillende beroepen loont het, wanneer je naast een auto ook een vrachtwagen, bus of bijvoorbeeld heftruck mag besturen.

Voor werknemers loont het om een extra rijbewijs of certificaat, zoals een Code 95, te halen naast hun huidige autorijbewijs. Een heftruck besturen mag overigens ook zonder certificaat, maar wordt afgeraden. Het kan tot gevaarlijke situaties op de werkvloer leiden. Iets wat maakt dat een werkgever altijd de voorkeur zal geven aan een medewerker die al wel over het heftruckcertificaat beschikt. Er zijn meer rijbewijzen die je als werknemer interessanter maken voor potentiële werkgevers in de toekomst.

Rijbewijs voor zware of lange aanhanger

Denk bijvoorbeeld ook aan het BE rijbewijs, waarmee je een langere en zwaardere aanhanger mag gebruiken achter de auto. Met name in de bouw, maar bijvoorbeeld ook bij hoveniers, komt dit rijbewijs goed van pas. Er zullen regelmatig bouwmaterialen mee moeten worden genomen naar de bouwplaats, er moet snoeiafval uit de tuin worden afgevoerd, enzovoorts. Met een BE rijbewijs maak je jezelf minder afhankelijk van collega’s en voorkom je gevaarlijke situaties op de weg. Niet alleen als werknemer heb je baat bij dit rijbewijs. Denk ook aan de mogelijkheid om een grotere caravan mee te nemen op vakantie.

Werkgelegenheid momenteel zeer goed

Overigens is het voor nu niet direct noodzakelijk om een extra rijbewijs te halen. De werkloosheid in Nederland is historisch laag. Iets wat best opmerkelijk is, daar veel bedrijven het zwaar hebben sinds de uitbraak van de pandemie. Met name in de evenementensector, waar mensen met een Code 95-certificaat of een BE rijbewijs goed van pas komen, liepen de inkomsten sterk terug. Bedrijven hielden met financiële steun vanuit de overheid het hoofd boven water in de afgelopen twee jaar. Het is nog uiterst onzeker of er de komende zomermaanden grote festivals georganiseerd mogen worden.

Evenementenorganisatoren kampen met personeelstekort

Toen het de afgelopen zomer mogelijk was om evenementen te organiseren, bleken veel partijen die hierbij betrokken zijn te kampen met een personeelstekort. Medewerkers die voorheen voor het bedrijf werkten stapten over naar de bouw, waar de vraag naar personeel groot is. Het maakt het voor deze bedrijven in de evenementensector lastig om nieuwe mensen te vinden voor bijvoorbeeld de opbouw van podia.

Vergoeding voor extra rijbewijs vanuit werkgever

De zeer lage werkloosheid in Nederland biedt kansen voor werknemers die een extra rijbewijs willen halen. Zij kunnen bij hun werkgever naar een vergoeding informeren om de cursus voor zo’n extra rijbewijs te financieren. Werkgevers zullen er alles aan doen om hun bestaande personeel niet kwijt te raken. Iets wat grote gevolgen kan hebben, zo bleek afgelopen zomer in de evenementenbranche. De bekostiging van een extra rijbewijs kan een manier zijn om personeel binnen de organisatie te houden.