Wildlands Foto van de Week - 50

Bij het zien van deze foto van Gonny Smeulders uit Emmen weet niet iedereen direct welk dier is vastgelegd. Mensen die Wildlands goed kennen, zien wellicht wél meteen dat dit de kop van een moeraswallaby is. Deze kiek is verkozen tot Wildlands Foto van de Week.

De plaat van Gonny viel de jury direct op door de licht-inval op de oren van dit dier. De foto lijkt in het gouden uur gemaakt. Het gouden uur - ook wel magische uur genoemd - is een term uit de fotografie, die de korte periode voor zonsondergang aangeeft waarin er meer indirect zonlicht is. Hierdoor is het licht meer rood en zachter. In dit geval geeft het de foto een prachtige (gouden) gloed! Ook het onderwerp - de moeraswallaby zelf - is origineel: veel foto’s met deze diersoort worden niet ingezonden voor deze wekelijkse verkiezing.

De wallaby’s in Wildlands worden met enige regelmaat ‘uitgescholden’ voor kangoeroe. De verwarring over het verschil tussen kangoeroes en wallaby’s is wel begrijpelijk. Ze zijn namelijk nauw verwant aan elkaar. Het belangrijkste verschil is de grootte. De zes grootste soorten in deze familie worden kangoeroes genoemd en de kleinere soorten zijn wallaby’s. Verder lijken ze behoorlijk op elkaar: vooral de grote achterpoten en lange staart vallen op.

Een wallaby is een buideldier: de vrouwtjes baren kleine, onderontwikkelde jongen. Deze worden joeys genoemd. Zo’n pasgeboren wallaby is zo ‘groot’ als een boon en weegt welgeteld 1 gram. Het jong klimt zo snel mogelijk naar de buidel, waar het zich vastklampt aan de tepel van de moeder. Pas als het jong zo’n 8 maand is, wordt een kijkje buiten de buidel genomen. Mannelijke moeraswallaby’s hebben geen buidel.

Meedoen

Heb jij Wildlands bezocht, daar een mooie foto gemaakt en wil je meedoen aan deze verkiezing? Stuur jouw horizontale foto van ten minste 1 MB - voorzien van jouw volledige naam en woonplaats - naar: foto@wildlands.nl