Vloerkleed reinigen: hoe pak ik dat aan?

Aangeboden door: vloerkleedreinigen.com

Een tapijt is een uitstekend element in de decoratie van het huis, omdat het comfort toevoegen aan de ruimtes, warmere sferen creëren en omgevingen geluiddicht maken. Je vloerkleed schoonmaken is een taak die wel regelmatig moet plaatsvinden als je niet wilt dat het een bron van stof, vuil en mijten wordt.

Een van de beste apparaten voor een succesvolle reiniging is een krachtige stofzuiger. Het is in principe voldoende om twee keer per week langzaam en regelmatig het opgehoopte stof en vuil te stofzuigen. Daarnaast is het goed om je vloerkleed uit te kloppen en te ventileren. Dat is het de beste manier om het stof en vuil tussen de vezels te verwijderen.

Wanneer is het tijd om je vloerkleed schoon te maken?

De winter komt eraan, en daarmee ook de kou. Misschien behoor jij ook tot de velen die overwegen hun zomertapijten op te bergen en de winterkleden tevoorschijn te halen. De laatste zijn warmer, dikker en luchtiger en hun doel is om het huis te verwarmen en te voorkomen dat onze voeten de bevroren grond raken, zodra we uit bed komen.

Maar wat doe je dan met het vloerkleed waar je de hele zomer van hebt genoten? Is zelf je vloerkleed reinigen een optie en doe je dat handmatig of gebruik je de wasmachine? Je vloerkleed schoonmaken bij een stomerij en alles in de handen laten van professionals, is natuurlijk ook een mogelijkheid.

Zelf je vloerkleed reinigen

De kosten voor het schoonmaken van vloerkleden die erg zwaar, groot en moeilijk te vervoeren zijn, kunnen soms best hoog uitvallen. Zelf je vloerkleed schoonmaken is in dit geval het overwegen waard.

Het is echter altijd het beste om eerst naar de labels van je tapijt te kijken voordat je een besluit neemt. Zo zijn er vloerkleden die niet met de hand of in de machines gewassen kunnen worden. Bijvoorbeeld wanneer het gebruik van producten zoals perchloorethyleen of gefluoreerde oplosmiddelen vereist is.

Maar ook wanneer er bepaalde wastechnieken nodig zijn waarover we niet beschikken, zoals stomen. Dan is het beter om deskundigen in te schakelen. Er zijn echter genoeg tapijten die gemakkelijk met de hand kunnen worden gewassen.

Welk schoonmaakmiddel gebruik je voor je vloerkleed?

  • Er is een ruim assortiment aan moderne tapijtreinigers. De meeste zijn in staat om het zware vuil op synthetische draden grondig te verwijderen. Het is echter wel oppassen geblazen, omdat deze middeltjes vrij duur kunnen zijn en schade kunnen toebrengen aan het milieu.
  • Het stof met sneeuw bestrijden. Als je tijdens je kindertijd wel eens een sneeuwbal op je vloerkleed hebt gegooid en het vervolgens met een bezem hebt weggeveegd, dan weet je wat we bedoelen. Na de tweede keer blijft de sneeuw helder en krijgt het tapijt een frisse uitstraling. Na verwerking met droge sneeuw is het wel noodzakelijk dat je de mat op een hoge dwarsbalk hangt.
  • Ben je een fan van huismiddeltjes, dan zal je vast opgelucht zijn te weten dat je je vloerkleed met zuiveringszout kunt reinigen. Los een half glas frisdrank op in vijf liter water, giet de oplossing in een spuitfles en sproei op het oppervlak van de vloermat.
  • Schoonmaken met eetbaar zout. Voor verwerking zet je een tapijt in de sneeuw met de onderkant naar boven. Daarna strooi je er fijn zout over en wrijf je met een natte borstel de zoutkorrels over het kleed. De resterende deeltjes veeg je weg met een bezem.
  • Schoonmaken met waspoeder. Dit wordt beschouwd als een goede manier om vetvlekken te verwijderen.
  • Ammoniak reiniging. Een hoogpolig tapijt was je het beste met een mengsel van drie eetlepels waspoeder en een eetlepel ammoniak in vijf liter water. Aanbrengen op het tapijt met een zachte borstel, eerst reinigen met een vochtige doek en tenslotte met een droge doek. Na reiniging is het tapijt volledig droog.

De kosten van de vloerreiniging

Je tapijt met sneeuw behandelen kost je niets, behalve tijd en energie. Kies je ervoor je kleed met azijn of baksoda te behandelen, dan ben je tussen de 45 eurocent en 1.74 euro kwijt. Voor een stoomreiniger betaal je al rond de 16 euro en bij een professionele stomerij kun je al gauw op 100 euro uitkomen.

Hoewel zelf je vloerkleed reinigen zeker mogelijk is, is het doorgaans beter je tapijt te brengen naar echte professionals te brengen. Zeker als het gaat om een kostbaar vloerkleed met prachtige kleuren, is het aan te raden om het schoonmaakwerk aan een professional over te laten.

De reiniging en het onderhoud van zulke tapijten is ingewikkeld. De schoonmaakprofessionals zullen je vaak meer kosten dan wanneer je zelf je vloerkleed zou reinigen, maar daartegenover staat dat het zeer hygiënisch gebeurt en je gezondheid ten goede komt, vooral als je kleine kinderen of huisdieren hebt.