Wie wordt Emmenaar van het Jaar 2021?

Wie wordt Emmenaar van het Jaar 2021? De verkiezing Emmenaar van het Jaar wordt georganiseerd door de Emmer Courant. Vanaf heden kan op drie kandidaten worden gestemd. De genomineerden zijn Ali Zingstra, Annemiek Drenth en Pieter Koolwijk. Ze hebben elk een eigen verhaal waarmee ze in 2021 iets bijzonders doen of hebben gedaan.

Wie is de meest geschikte kandidaat om deze eervolle prijs te winnen? Hieronder lees je waarom deze inwoners van de gemeente Emmen kans maken op de titel. Stemmen kan via onderstaande poll tot en met vrijdag 31 december. De ‘nieuwe’ Emmenaar van het Jaar wordt in de eerste week van januari 2022 bekend gemaakt.

Onder de stemmers wordt een boodschappenpakket ter waarde van 75 euro verloot, beschikbaar gesteld door Jumbo Valkenveld in Emmen.

Pieter Koolwijk

Pieter Koolwijk timmert als kinderboekenschrijver flink aan de weg. Begin oktober won de Emmenaar de Gouden Griffel 2021 voor zijn jeugdboek Gozert. De Gouden Griffel is de populairste boekenprijs in Nederland en de belangrijkste prijs voor Nederlandse jeugdliteratuur. Daarmee heeft Pieter niet alleen zichzelf maar ook de gemeente Emmen in het zonnetje gezet. Door het winnen van de Gouden Griffel wordt hij regelmatig gevraagd voor signeersessies in boekenwinkels. Hij kwam veel in de publiciteit, zowel in regionale als landelijke media. Zo was Pieter te gast in diverse tv-programma’s en radiostations. In interviews laat Pieter merken dat Emmen veel leuker is dan je vaak in de media leest. Met het winnen van de Gouden Griffel, de grote media-aandacht en zijn open karakter, is hij volgens velen een fantastisch uithangbord voor Emmen.

Annemiek Drenth

Annemiek Drenth uit Emmen is al enige jaren actief als zangeres. Met een eigen Drents repertoire - aangevuld met Engels- en Nederlandstalige liedjes - zingt ze op diverse gelegenheden, zoals huwelijksceremonies, uitvaarten, feestelijke openingen, presentaties en verjaardagsfeestjes. Annemiek staat ook bekend als de zingende trouwambtenaar. Ze reist hiervoor graag heel Nederland door. Verder is de Emmense actief als spreekster op uitvaarten. Door vanuit liefde, mooie woorden te spreken over het leven van degene die we helaas moeten missen, probeert ze het afscheid zo compleet mogelijk te maken. Annemiek is sinds enige tijd ambassadeur voor de streektaal in de gemeente Emmen. Dat betekent dat ze namens het Huus van de Taol samen met andere vrijwilligers streektaalactiviteiten organiseert. Deze maand lanceert Annemiek haar nieuwe single ‘Hoop, Geleuf en Liefde’.

Ali Zingstra

Vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid zet Ali Zingstra zich in voor diverse projecten in Emmen. Haar vaardigheden als ‘schaap met de vijf poten’ en haar passie voor netwerken, verbinden en organiseren heeft ze de afgelopen jaren na haar pensioen als vrijwilliger ingezet voor diverse organisaties en mensen. Voor seniorencentrum Cho50+ in het Rensenpark zet Ali zich in voor participatie en zelfredzaamheid van ouderen. In 2021 nam ze het initiatief voor de expositie Ontdek Benin en een Afrikadag in Cho50+, gericht op culturele uitwisseling. Als lid van de Soroptimistclub Emmen is Ali coördinator van ‘Orange the World’, een actie waarbij wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Ali is ook de drijvende kracht achter de Alliantie Vluchtelingen Emmen. Hierin werken zo’n twintig organisaties samen die zich inzetten voor onder meer vluchtelingen en statushouders.