Vader van meisje dat op haar elfde online is misbruikt door man uit Smilde: 'Liefst wil ik zijn leven kapot maken, maar daar heeft mijn dochter niets aan'

Woedend is Jaap Bosman (56) nog altijd op de inmiddels 51-jarige man uit Smilde die zijn dochter Kim vanaf haar elfde jaar online misbruikte. De man doet zich voor als 15-jarige jongen en het meisje uit een dorp in Gelderland gelooft dat.

Op aandringen van de man uit Smilde heeft het meisje hem naaktfoto’s en seksueel getinte filmpjes gestuurd. „Je wilt je kind beschermen”, zegt vader Bosman. „Maar je dochter beschermen tegen wat er online gebeurt, is bijna onmogelijk. Dat kan alleen als je de hele dag naast haar gaat zitten. Zo wil je niet leven. Dan wordt het thuis een gevangenis voor een kind.”

Zijn dochter Kim krijgt in groep 7 van de basisschool een mobiele telefoon, zodat zij haar ouders kan bereiken in geval van nood. Via een online spel op haar telefoon krijgt zij contact met een jongen. Tenminste, dat denkt zij. In werkelijkheid is het een volwassen man die in zijn profiel een foto van zijn tienerzoon gebruikt.

Kim is 11 jaar als het contact wordt gelegd. Zij wordt verliefd op ‘de jongen’ die haar vaak complimentjes geeft en veel interesse in haar toont.

Kinderlijke verliefdheid

Na verloop van tijd praat hij steeds meer over seks en vraagt hij haar ook om naaktfoto’s en filmpjes. In haar kinderlijke verliefdheid gaat zij daar in mee. Haar vader ontdekt het puur toevallig. „We waren op school geroepen, omdat er appjes met flauwe bewerkte foto’s van een leraar rondgingen. Kim zou er mee begonnen zijn. Dat bleef achteraf niet zo te zijn. We hadden een pittig gesprek op school. Toen ik thuiskwam ben ik direct gaan kijken op haar mobiel of ik die appjes kon vinden.”

Bosman stuit tot zijn verbijstering op totaal andere chats. „Het waren erotisch getinte berichten van een persoon van wie ik de naam niet kende. Ik wist niet wat ik zag. Ik heb Kim geroepen. Ze was in paniek en zei dat ze niet wist waar het over ging. Door de manier waarop ze reageerde hadden we meteen in de gaten dat het niet klopte. We bleven doorvragen. Toen kwam Kim met haar verhaal.”

Bewijs verzamelen

Het meisje blijkt al bijna twee jaar contact te hebben met ‘de jongen’.

„Sinds ongeveer een half jaar wist Kim dat de persoon op wie ze verliefd was geworden een stuk ouder was. Het lukte haar niet om het contact te verbreken. Ze was bang dat ons iets aangedaan zou worden als ze zou stoppen, dat heeft hij gezegd. Wij hebben direct de politie gebeld. Ze kwamen ook meteen. De agenten adviseerden mij om het chatcontact met de man in stand te houden om bewijs tegen hem te verzamelen.”

Dat doet vader Bosman. „In het begin reageerde ik samen met mijn dochter op zijn chats. Dat was heel pijnlijk voor haar. Later reageerde ik zelf op zijn berichten. Hij schreef bijvoorbeeld dat hij in bed lag en wat hij met haar zou willen doen. Op een gegeven moment was ik er wel klaar mee.”

Vader spoort man zelf op via Facebook

Ondertussen doet Bosman aangifte en spoort hij de man zelf op via Facebook. Hij speelt geregeld met de gedachte om hem op te zoeken.

Een keer is hij heel dichtbij.

„Ik was voor mijn werk op weg naar Assen. Toevallig kreeg ik op dat moment net telefoon van de politie in Assen. Hun onderzoek ging zo traag. Ik heb toen uit boosheid tegen die agent gezegd: ‘Ik ben in de buurt. Ik kan zo naar hem toe gaan, dan is het ook geregeld.’ Ik heb het niet gedaan. Als ik die man iets zou aandoen, zou ik zelf in de gevangenis kunnen belanden en daar had Kim ook helemaal niets aan.”

Goede begeleiding gemist

Aanvankelijk zijn de ouders van het meisje ook nog bang dat het tot een echte ontmoeting is gekomen tussen hun dochter en de man. Zij houdt vol dat het nooit is gebeurd.

„In het begin was ik het vertrouwen in haar kwijt. Ik was haar constant aan het controleren. Er was heel veel spanning in ons gezin. Als ouders hadden we ook enorme schuldgevoelens. We wisten ook niet goed hoe we onze dochter het beste konden helpen. We hebben tevergeefs gezocht naar iemand die ons daarin kon begeleiden. Goede begeleiding is iets wat we echt hebben gemist.”

De ouders verwijten het zichzelf dat ze het niet eerder hebben ontdekt. „Terugkijkend zijn er wel wat signalen geweest in haar gedrag. Ze was soms heel erg in zichzelf gekeerd. Achteraf zie je dat pas. We hadden geen idee. De telefoon van onze dochter ligt bijna altijd in de woonkamer, ook als zij boven is. We keken er wel vaker op en hadden nooit iets geks gezien. Hij had haar de opdracht gegeven om een andere chatdienst te gebruiken, zodat het geheim zou blijven.”

Suïcidale gedachtes

Met Kim gaat het in de periode na de ontmaskering van de misbruiker steeds slechter. „De impact op haar was enorm. Ze was alle vertrouwen in mensen kwijt. Ze kreeg een heel laag zelfbeeld en zelfs suïcidale gedachtes. Het was soms zo erg dat we haar niet alleen durfden te laten. Ze heeft voor psychische hulp in een kliniek gezeten. Het gaat gelukkig een stuk beter nu. Ze heeft een keer in de week een gesprek met een psycholoog met wie het heel goed klikt.”

Wat het niet makkelijker heeft gemaakt, is dat het bijna vier jaar heeft geduurd tot de strafzaak tegen de man uit Smilde is behandeld. „Het was heel druk met zedenzaken kregen we te horen. Het heeft na de aangifte ook een jaar geduurd, voordat hij is verhoord. Die man heeft alle tijd gehad om alles te wissen. Bij hem was niets meer te vinden.”

De straf die hij van de rechtbank heeft gekregen, vindt de vader teleurstellend. „Hij heeft ook geen verantwoording genomen en tijdens de zitting geen enkele keer sorry gezegd. Ondanks dat het veel te lang heeft geduurd, zijn we toch blij dat er een rechtszaak is geweest. Sinds dat is afgehandeld, merken we dat er bij onze dochter sprake is van berusting. Bosman zegt dat hij er ook in berust. Aan de andere kant: „Het liefste wat ik wil, is zijn leven kapot maken. Maar wat heeft mijn dochter daar aan?”

Om het meisje te beschermen, zijn niet de echte namen gebruikt van vader en dochter.